Корисна їжа: скільки і чого треба їсти, аби залишатися здоровим

Здорове харчування допомагає уберегтися від низки інфекційних та серцево-судинних хвороб
Корисна їжа: скільки і чого треба їсти, аби залишатися здоровим
дієтичне харчування
24 Квітня 2023, 22:59
читать на русском

Корисна їжа допомагає краще мислити та запам’ятовувати, дає сили та навіть впливає на настрій. Українцям розповіли 12 простих правил здорового харчування.

Про це повідомляє Тернопільський обласний центр контролю та профiлактики хвороб МОЗ України у Facebook.

Харчування впливає на весь наш організм, причому різні продукти мають різний вплив. Здорове харчування допоможе вберегтися від багатьох неінфекційних захворювань, як серцево-судинні, які є першою причиною смертності в Україні та світі.

Так, наразі люди вживають більше калорійної їжі, жирів, цукру і солі, а ось фруктів, овочів і цільнозернових продуктів їдять недостатньо.

Зазначається, що хоча раціон кожної людини може відрізнятися залежно від її індивідуальних потреб, стилю життя, рівня фізичної активності, проте основи здорового харчування - досить прості та однакові для всіх:

  • Слід їсти поживну та різноманітну їжу. Надавати перевагу продуктам рослинного походження.
  • Їсти складні вуглеводи (цільнозернові, крупи) кілька разів на день.
  • Їсти щонайменше 400 г фруктів і овочів щодня. Обирати переважно свіжі, сезонні та місцеві.
  • Підтримувати масу тіла у межах індексу маси тіла (відношення маси тіла у кілограмах до росту у квадратних метрах) 18,5-25 завдяки щоденній фізичній активності.
  • Контролювати вживання жирів. Жири мають становити не більше 30% денного раціону. Замінювати насичені жири ненасиченими.
  • Замінювати м’ясо та м’ясні продукти з високим вмістом жиру на бобові, рибу, м’ясо птиці та нежирне м’ясо.
  • Вживати молоко та молочні продукти (кефір, йогурт, сири) з низьким вмістом жиру.
  • Обирати продукти з низьким вмістом цукру. Обмежувати вживання солодких напоїв і солодощів.
  • Вживати менше солі. Загальна кількість солі у день не має перевищувати одну чайну ложку (5 г).
  • Норми вживання алкоголю не встановлено, адже ідеальним для здоров’я є взагалі не вживати. Тож, що менше - то краще.
  • Готувати їжу безпечно. Запікати, проварювати, готувати на пару їжу для того, щоб зменшити вміст жирів.

Підтримувати виключно грудне вигодовування до 6 місяців, а у віці від 6 місяців до 2 років - поєднувати з правильним додатковим харчуванням. Це зменшить ризики ожиріння і розвитку неінфекційних захворювань у дитини у майбутньому.

Читайте також