Корпорація, яка співпрацювала з міноборони РФ, обслуговує українську енергетику, — екснардеп Мосійчук

Мотиви "Укренерго" щодо співпраці з такими суб'єктами поки не відомі
Головне
Корпорація, яка співпрацювала з міноборони РФ, обслуговує українську енергетику, — екснардеп Мосійчук
“Укренерго”
21 Вересня 2023, 15:06
читать на русском

Підприємство-підрядник "Укренерго", яке займається підготовкою енергетичної інфраструктури України до опалювального сезону, в минулому виконувало замовлення для Міністерства оборони Російської Федерації. До цього, генеральний директор цієї компанії був відзначений орденом від президента Росії Володимира Путіна.

Про це у Facebook повідомив колишній народний депутат від Радикальної партії Ігор Мосійчук з посиланням на дані Opendatabot.

Політик стверджує, що корпорація виробничих і комерційних підприємств "Союз" упродовж двох місяців виграла тендерів "Укренерго" на суму майже 500 млн грн. Ідеться про будівництво й реконструкцію електротрансформаторів, встановлення систем фізичного захисту від обстрілів. Ця компанія має тісний зв’язок із країною-агресором.

"Російські агенти відновлюють зруйновану енергосистему України й будують системи захисту від російських обстрілів зимою. Враховуючи це, прошу вважати цей допис офіційною публічною заявою до СБУ", – написав екснардеп.

Корпорацію "Союз" очолює громадянин України Ігор Приходько, він тривалий час працював у РФ – навіть після окупації Криму й початку війни 2014 року, зазначив Мосійчук. Із 2015 року до 2021 року він керував російським ТОВ "Холдинг Союз-Сети", із 2010 року до 2018 року одночасно очолював російське АТ "Иск Союз-Сети", а також був засновником російського ТОВ "Холдинг Союз-Генерация", заявив екснардеп.

Компанії з орбіти Приходька будували олімпійські об’єкти в Сочі, наголосив він. За внесок Путін указом від 1 вересня 2014 року нагородив його орденом "За заслуги перед Вітчизною" II ступеня. Окрім того, афілійовані з Приходьком фірми вигравали тендери для Чорноморського флоту РФ, зокрема, брали участь у будівництві в Новоросійську бази підводних човнів, написав Мосійчук.

Окрім того, посилаючись на дані Держаудитслужби, політик повідомив, що аудит установив багатомільйонні порушення в контрактах "Укренерго" з корпорацією "Союз". За його інформацією, за цим фактом уже було проведено обшуки, однак, попри це, а також російський бекграунд власника, державна компанія й далі працює із цим підрядником.

"Будемо сподіватися, що українські спецслужби та правоохоронні органи захистять українську енергосистему від російської агентури", – написав Мосійчук.

Нагадаємо, 20 вересня Офіс Генпрокурора завітав з обшуками до приміщення НЕК "Укренерго", проводилася виїмка договорів із контрагентами, з якими компанія працювала у 2019-2023 роках.

Читайте також

1