Корупціонери Гринкевичі повертаються до системи забезпечення ЗСУ - аналітик

Головне
Державний оператор тилу уклав угоду з Буським консервним заводом, який записаний на підставну особу, якою прикривається родина Гринкевича
Головне
13 Березня, 07:36

Пам'ятаєте родину Гринкевичів, яка активно заробляла на армії під час війни? За даними медіа аналітика Назара Приходька, "Державний оператор тилу" та його голова Арсен Жумаділов уклали прямі договори з ТОВ "БУСЬКИЙ КОНСЕРВНИЙ ЗАВОД", пов'язаним з кланом Гринкевичів.

Про це Назар Приходько написав на своїй сторінці у Фейсбуці.

Два факти про цю контору. Раніше Нацгвардія криком кричала від тушонки із жил, сала та шкіри, яку було не можна давати навіть собакам і яку поставляло це підприємство. А по-друге, підписантом і засновником ТОВ є Олександр Лапшин — "номінал" родини Гринкевичів.

"З одного боку, пан Жумаділов з кожної праски волає про "безкомпромісну боротьбу з мафією", "харчових баронів", "злочинну систему" і ось це все, а з іншої – бере за руку номіналів Гринкевичів, на яких ті переписують своє майно, і укладає договори з компанією, яка входить до групи Гринкевичів. Укладає, зауважу, без Prozorro, без торгів, навіть без імітації конкурсу. Прямо і втупу. Чесно кажучи, такої нахабності і недолугості я не бачив давно", — підкреслив експерт.

Нагадаємо, гучна справа родини Гринкевичів, компанії якої укладали мільярдні контракти з Міноборони, вже встигла стати символом корупції. Утім, у "схемі", ймовірно, були й інші топові фігуранти. За даними розслідування ЗМІ, співучасниками "оборудки" могли бути керівники підприємств Євген Джура та Андрій Панечко, які спільно з Гринкевичами, схоже, завищували ціни на військове спорядження.

Як відомо, 17 січня п’яти членам злочинної організації повідомлено про підозру у створенні та участі у злочинній організації та у заволодінні чужим майном шляхом зловживання довірою (шахрайство), вчиненому в умовах воєнного стану, в особливо великих розмірах, злочинною організацією (ч. 5 ст. 190, ч. 1,2 ст. 255 КК України).

Печерський районний суд Києва обрав запобіжний захід трьом із 5 фігурантів справи про оборудки із закупівлями одягу й білизни для Збройних сил України львівського бізнесмена – арештував із півмільярдною заставою.

22 січня Гринкевича - молодшого затримали в Одесі при спробі втечі за кордон. Романа Гринкевича відправили в СІЗО з можливістю вийти за пів мільярдну заставу.

11 січня 2024 року ДБР повідомило, що суд арештував майно сім’ї та підконтрольних фірм Гринкевича. А за висновками експертів, вся поставлена продукція компаніями бізнесмена на потреби Міноборони у 2023 році не відповідає якісним характеристикам та неможлива для використання військовослужбовцями ЗСУ.

Детально про те, як львівський бізнесмен Ігор Гринкевич намагався підкупити заступника керівника відділу Головного слідчого управління ДБР за $500 тисяч, можна прочитати тут.

Читайте також