Корупціонери Гринкевичі повертаються до системи забезпечення ЗСУ - аналітик

Державний оператор тилу уклав угоду з Буським консервним заводом, який записаний на підставну особу, якою прикривається родина Гринкевича
Головне
Корупціонери Гринкевичі повертаються до системи забезпечення ЗСУ - аналітик
Ігор Гринкевич
13 Березня 2024, 07:36
читать на русском

Пам'ятаєте родину Гринкевичів, яка активно заробляла на армії під час війни? За даними медіа аналітика Назара Приходька, "Державний оператор тилу" та його голова Арсен Жумаділов уклали прямі договори з ТОВ "БУСЬКИЙ КОНСЕРВНИЙ ЗАВОД", пов'язаним з кланом Гринкевичів.

Про це Назар Приходько написав на своїй сторінці у Фейсбуці.

Два факти про цю контору. Раніше Нацгвардія криком кричала від тушонки із жил, сала та шкіри, яку було не можна давати навіть собакам і яку поставляло це підприємство. А по-друге, підписантом і засновником ТОВ є Олександр Лапшин — "номінал" родини Гринкевичів.

"З одного боку, пан Жумаділов з кожної праски волає про "безкомпромісну боротьбу з мафією", "харчових баронів", "злочинну систему" і ось це все, а з іншої – бере за руку номіналів Гринкевичів, на яких ті переписують своє майно, і укладає договори з компанією, яка входить до групи Гринкевичів. Укладає, зауважу, без Prozorro, без торгів, навіть без імітації конкурсу. Прямо і втупу. Чесно кажучи, такої нахабності і недолугості я не бачив давно", — підкреслив експерт.

Нагадаємо, гучна справа родини Гринкевичів, компанії якої укладали мільярдні контракти з Міноборони, вже встигла стати символом корупції. Утім, у "схемі", ймовірно, були й інші топові фігуранти. За даними розслідування ЗМІ, співучасниками "оборудки" могли бути керівники підприємств Євген Джура та Андрій Панечко, які спільно з Гринкевичами, схоже, завищували ціни на військове спорядження.

Як відомо, 17 січня п’яти членам злочинної організації повідомлено про підозру у створенні та участі у злочинній організації та у заволодінні чужим майном шляхом зловживання довірою (шахрайство), вчиненому в умовах воєнного стану, в особливо великих розмірах, злочинною організацією (ч. 5 ст. 190, ч. 1,2 ст. 255 КК України).

Печерський районний суд Києва обрав запобіжний захід трьом із 5 фігурантів справи про оборудки із закупівлями одягу й білизни для Збройних сил України львівського бізнесмена – арештував із півмільярдною заставою.

22 січня Гринкевича - молодшого затримали в Одесі при спробі втечі за кордон. Романа Гринкевича відправили в СІЗО з можливістю вийти за пів мільярдну заставу.

11 січня 2024 року ДБР повідомило, що суд арештував майно сім’ї та підконтрольних фірм Гринкевича. А за висновками експертів, вся поставлена продукція компаніями бізнесмена на потреби Міноборони у 2023 році не відповідає якісним характеристикам та неможлива для використання військовослужбовцями ЗСУ.

Детально про те, як львівський бізнесмен Ігор Гринкевич намагався підкупити заступника керівника відділу Головного слідчого управління ДБР за $500 тисяч, можна прочитати тут.

Читайте також