ДБР арештувало майно бізнесмена Ігоря Гринкевича, який нажився на контрактах з Міноборони на мільярди гривень

Водночас громадські активісти вважають, що справу Гринкевичів хочуть зам`яти
ДБР арештувало майно бізнесмена Ігоря Гринкевича, який нажився на контрактах з Міноборони на мільярди гривень
11 Січня 2024, 16:48
читать на русском

Українське суспільство досі не бачить адекватної реакції правоохоронців та Міністерства оборони щодо "корупційного кейсу" Гринкевича і не розірвання чинних контрактів наштовхує на думку, що цю справу намагаються "злити".

Про це в ефірі Апостроф TV розповів доброволець ЗСУ Олег Симороз.

"Це не просто корупція. Йдеться про життя та здоров’я українських військових. Зараз ми бачимо, як вони намагаються вийти сухими з води. Зараз вони пишуть в соцмережах, як їх оббріхують. Проте наразі їхні кошти не заблоковані і вони зараз докладають зусиль, щоб ці кошти врятувати, оскільки вироки, якщо вони будуть, передбачатимуть конфіскацію майна", - розказав Симороз.

Він підкреслив, що ключові фірми, задіяні в корупційних схемах, були записані на дружину, дітей та інших родичів.

"І ця ситуація вимагає оперативної реакції від правоохоронних органів і перших осіб держави, зокрема президента Зеленського. Проте наразі ми не бачимо досконалої реакції правоохоронців і нормальної комунікації з боку Міністерства оборони. Очевидно, що у них були спільники. Застосовувалася дуже проста схема. До співробітництва з МО фірми Гриневичів були будівельними компаніями, які теж були замішані в корупційних справах. Власного виробництва військового одягу у них не було - все закуповувалося в Туреччині, а різниця клалася в кишеню", - зазначив воїн.

За його словами, цьому можна було запобігти, подивившися в реєстрі, що профіль діяльності цих підприємств - будівництво. І вони тільки останнім часом змінили профіль діяльності на гуртову торгівлю одягом. Це означає, що в МО у них були спільники. І це викликає питання як до колишнього, так і до нинішнього міністра оборони.

"І не треба розповідати про контракти, які не можна розірвати. Є мародери і це породжує дуже неспокійні настрої в ЗСУ. Я б порадив пану Умерову не вважати людей за дурнів. Суспільство розлючене злочинами і потрібно пояснювати, які заходи вживаються. Є підстави розірвати всі контракти в односторонньому порядку. І те, що це не робиться, наводить на думку, що нинішній міністр не до кінця налаштований на боротьбу з корупцією", - резюмував Симороз.

Тим часом журналіст Євген Плінський з посиланням на власні джерела повідомив, що відбувся арешт майна затриманого Ігоря Гринкевича та компаній, які з ним пов’язані. Всюди проведені обшуки, слідчі дії та арешти. Наступний крок – арешт майна інших членів родини та причетних до схеми персоналій.

Також ДБР отримало висновки експертиз про повну невідповідність поставленого цими компаніями майна заявленим вимогам та характеристикам. Простими словами – все, що Гринкевич та його родина продали армії за 2023 рік на 1.5 млрд. грн. – неможливе для використання бійцями ЗСУ.

Зауважимо, наприкінці грудня Україну сколихнула новина про те, що львівський підприємець Ігор Гринкевич намагався дати керівнику ДБР хабар у розмірі $500 тис., аби той посприяв у поверненні майна, яке вилучили у підконтрольних йому фірмах у межах кримінального провадження. При цьому провадження стосується масштабних оборудок з закупівлями Міноборони. За попередніми даними ДБР, збитки можуть сягати понад 1 млрд грн.

Ігоря Гринкевича звинувачують у розкраданні грошей на потреби військових. Завищені ціни на шоломи та бронежилети, відкриті кримінальні провадження, проблемні будівництва та не зовсім прозора благодійність – далеко не всі справи, у яких підозрюється Гринкевич та його рідні. Так, у мережі заявили, що син бізнесмена – Роман Гринкевич – інвестує великі гроші в кар'єру майбутньої дружини Соні Морозюк та подарунки для неї, і це можуть бути кошти його батька.

Читайте також