Космічне агентство Японії планує доставити на Землю ґрунт з супутника Марса

Зразки ґрунту доставлять на Землю у 2029 році
Космічне агентство Японії планує доставити на Землю ґрунт з супутника Марса
Супутник Марса Фобос (фото – NASA)
21 Серпня 2021, 00:03
читать на русском

Японське агентство з освоєння аерокосмічного простору JAXA планує доставити на Землю зразки ґрунту з супутника Марса Фобос в 2029 році відповідно до проєкту Martian Moons eXploration.

Про це повідомляють офіційні представники JAXA на пресконференції, передає NHK.

JAXA має на меті отримати десять грамів зразків із поверхні супутника, що вдвічі перевищує кількість ґрунту, доставленого на Землю іншим космічним зондом JAXA - "Хаябуса" з поверхні астероїда в грудні 2020 року, - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що на поверхні супутника Фобос 0,1% піску принесений з Марса. Це відкриває можливості виявлення у зразках ґрунту з супутника речовин, які є наявні на самій планеті.

За словами науковців, вони досліджуватимуть, чи міститимуть зразки ґрунту органічні субстанції, які утворилися від живих істот, або інші свідчення життя, що існувало на Марсі.

Також JAXA планує доставити на Землю до 10 грамів піску з поверхні супутника Марса за допомогою космічного зонда, який буде запущений у 2024 році.

Нагадаємо, марсохід космічного агентства NASA почав шукати сліди життя на червоній планеті. Вже розпочалися дослідження каменів та пилу поверхні Марса.

Читайте також