Кремінь виступив за обов’язкове комплексне ЗНО з української мови та літератури

ЗНО хочуть адаптувати до сучасних вимог сучасної шкільної освіти
Кремінь виступив за обов’язкове комплексне ЗНО з української мови та літератури
Мітинг на підтримку мовного закону під КСУ. Фото: УНІАН
14 Січня 2021, 07:07
читать на русском

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь вважає, що комплексне зовнішнє незалежне оцінювання з української мови та літератури має бути обов’язковим.

ЗНО має бути адаптоване до сучасних вимог сучасної шкільної освіти, - сказав мовний омбудсман в інтерв'ю "Укрінформу".

Допоки не буде об’єктивного та аргументованого погляду на вимоги до шкільних мовних компетенцій, адаптованих до сучасних стандартів, комплексне ЗНО з української мови та літератури повинно бути обов’язковим. Погодьтеся: без вивчення української літератури неможливо опанувати мову, - зауважив Кремінь.

Він повідомив, що зустрічався з керівництвом Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО) й обговорював їхню ініціативу прибрати українську літературу з частини тестів.

Читайте також

Це не підхід у часи реформ. Натомість виникають питання і щодо якості цих тестів, нарікань до яких вистачало завжди. Поруч із тим, якщо ми маємо екзаменування з державної мови, розроблене Національною комісією зі стандартів державної мови відповідно до рекомендацій Ради Європи з мовної освіти (CEFR), – виникає питання: коли ж наше ЗНО буде адаптоване до сучасних вимог сучасної шкільної освіти, - зазначив мовний омбудсман.

Раніше Кремінь назвав категорії людей, які повинні будуть підтвердити своє знання української мови.

За його словами, насамперед іспит на знання державної мови стосуватиметься тих, хто претендує на державну службу, це будуть і міністри, і чиновники, керівники обласних державних, районних адміністрацій, держпідприємств, прокурори.

Нагадаємо, від 16 січня 2020 року відбудеться остаточний перехід сфери обслуговування на державну мову. Набуває чинності стаття 30 Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної", за якою усі заклади, що працюють у сфері обслуговування, повинні перейти на державну мову.

1