Крим та "Слава Україні": Росія обурилася новою формою української збірної з футболу

Росіяни закликали УЄФА заборонити її використання
Крим та "Слава Україні": Росія обурилася новою формою української збірної з футболу
Новий дизайн форми української збірної (фото: Андрій Павелко / Facebook)
7 Червня 2021, 11:05
читать на русском

Росія обурилася новою формою збірної України, на якій є обрис карти України з Кримом та написи "Слава Україні" і "Героям слава". Форму представили 6 червня, в ній збірна гратиме під час Чемпіонату Європи з футболу.

Фото у новій формі опублікував очільник Української асоціації  футболу Андрій Павелко. Він також сподівається, що нові комплекти додадуть українським гравцям сил.

Головним її атрибутом стане оберіг і символ, дорогий серцю кожного українця. Це найцінніший для всіх нас обрис нашої країни. Єдиної і неподільної батьківщини з Кримом, Донецьком, Луганськом, Києвом, моїм рідним Дніпром, Львовом, Одесою і усіма містами і селами, де головною мелодією з дитинства є мелодія національного гімну, - написав він.

Новий дизайн форми української збірної (фото: Андрій Павелко / Facebook)

Новий дизайн форми української збірної (фото: Андрій Павелко / Facebook)

Українські користувачі під дописом Павелка відреагували добре, а от у росіян почало "підгоряти". Російські ЗМІ почали звертати увагу на те, що Крим на формі український. Російські чиновник та політики не стояли осторонь цієї теми і зробили гучні заяви.

Як повідомляє BBC, депутат Держдуми Дмитро Свіщєв заявив про політичний конфлікт через новий дизайн. Він закликав УЄФА заборони її, оскільки "на спортивних стадіонах не має бути місця політичним деклараціям".

Нехай тоді наші футболісти виходять на поле в майках з контуром Російської імперії - з Польщею, Україною і Фінляндією у складі, - сказав він.

Водночас російський сенатор Сергій Цеков вважає написи "Слава Україні" і "Героям слава" - нацистськими.

Речниця російського МЗС Марія Захарова у Telegram написала, що "українська футбольна команда на своїй формі приєднала територію України до Криму". Тому Україна таким чином створює "ілюзію неможливого". Захарова підтримала свого колегу та назвала гасло "Слава Україні" - "нацистським кличем".

Читайте також

Україна також відреагувала на російські заяви. Зокрема колишній очільник збірної України Мирон Маркевич вважає "нахабними" вимоги про заборону форми з новим дизайном. Представникам Росії він порадив зосередитися на своїх допінгових скандалах, а не критикувати форму футболістів збірної України.

Хотілося б порадити цим "експертам" краще зайнятися допінговими скандалами, через які збірним Росії заборонено виступати на найбільших міжнародних змаганнях під своїм прапором. А їх нахабні вимоги щодо контурів кордонів України на нашій ігровій формі взагалі не витримують критики. Адже це ж саме росіяни окупували нашу територію, а тепер ще сміють щось коментувати і рекомендувати, - зазначив Маркевич.

Колишній тренер збірної України та київського "Динамо" Йожеф Сабо також засудив заяви росіян: "Таке враження, що їм більше немає чим зайнятися. Чіпляються до нас, аби причепитися. Яка може бути розмова? Прийшов сусід, вигнав з квартири і сказав, що тепер буде там жити. Так само зробили з Кримом. Як громадянин України можу сказати, що Крим, Луганськ і Донецьк - це наша земля".

Водночас в УЄФА забороняти форму не збираються, оскільки вона затверджена на Євро-2020 з усіма правилами щодо екіпірування.

Нагадаємо, що двоє громадян Росії уплив дісталися до України, щоб відпочити в Одесі.