Кубраков заперечив будівництво платних доріг в Україні

Міністр переконує, що дороги "Великого будівництва" не будуть платними
Кубраков заперечив будівництво платних доріг в Україні
Дорога (фото: Parlament.UА)
28 Липня 2021, 20:44
читать на русском

Дороги, які будують в Україні в рамках державно-приватного партнерства за програмою "Велике будівництво", не передбачають стягування плати за проїзд.

Про це заявив міністр інфраструктури Олександр Кубраков у Фейсбуці.

За його словами, держава веде діалог з інвесторами щодо розвитку доріг на умовах концесії.

У жовтні 2020 року Міністерство інфраструктури, Укравтодор, Світовий банк і Міжнародна фінансова корпорація в Україні презентували Першу програму державно-приватного партнерства у дорожній галузі, - розповів міністр (досьє Олександра Кубракова).

Йдеться про 6 ділянок доріг загальною протяжністю 1 500 км, які були відібрані для потенційних пілотних проєктів: Харків — Дніпро — Запоріжжя, Бориспіль — Полтава, Херсон — Миколаїв, Київ — Житомир — Рівне, Ягодин — Ковель — Луцьк, Дніпро-Кривий Ріг — Миколаїв.

У рамках цього проєкту плати за проїзд не буде. Внески інвестора компенсуватимуться з державних коштів. Тобто, фактично, йдеться про своєрідний формат оплати частинами, який у світі більше відомий як "availability payments" або "плата за доступність", - пояснив глава Мінінфраструктури.

Зазначається, що наразі в Україні немає жодної дороги загального користування, яка побудована за кошти приватних інвесторів. Водночас на етапі розробки наразі два проєкти: будівництво дороги Стрий — Мукачево і Краковець — Броди — Рівне.

І вкотре нагадую, адже наша позицію тут незмінна – дороги "Великого будівництва" ніколи не будуть платними, - підсумував Кубраков.

Нагадаємо, днями у соцмережах з`явилася інформація про появу платних автобанів в Україні та цін на проїзд такими дорогами. Нібито один кілометр платної дороги буде коштувати від 0,023 до 0,133 євро в залежності від типу транспортного засобу. Легковики будуть платити менше, вантажні авто - більше.

Платними нібито планували зробити наступні траси:

- M-29 / M-04 / M-18 - Харків-Дніпро-Запоріжжя;
- M-03 - Бориспіль-Полтава;
- M-14 - Херсон-Миколаїв;
- M-06 - Київ-Житомир-Рівне;
- M-08 / M-19 - Ягодин-Ковель-Луцьк;
- M-04 / H-11 - Дніпро-Кривий Ріг-Миколаїв.

Читайте також

1