Лікар-інфекціоніст розповіла, кому не можна приймати ліки від ковіду "Молнупіравір"

Препарат "Молнупіравір" категорично протипоказаний вагітним
Лікар-інфекціоніст розповіла, кому не можна приймати ліки від ковіду "Молнупіравір"
Таблетки “Молнупіравір” (Фото: SOPA images)
14 Лютого 2022, 21:17
читать на русском

Новий препарат від Covid-19 "Молнупіравір", який нещодавно завезли в Україну, має приписуватися людям в зоні ризику, але протипоказаний вагітним.

Про це розповіла лікар-інфекціоніст Світлана Федорова у своєму новому блозі.

Далеко не всі хворі потребують приймання противірусних препаратів. Насамперед це люди, які перебувають у групі ризику – старше 60 років, які мають супутні патології, наприклад, цукровий діабет, ожиріння, гіпертонічну хворобу тощо, – каже Федорова.

За її словами в деяких випадках "Молнупіравір" може навіть зашкодити.

Препарат приймається лише після консультації з лікарем. Він не виписується вагітним і жінкам, що годують, а також жінкам, які планують вагітність. Якщо ж ви все ж таки приймаєте препарат, тоді мінімум два тижні після краще утриматися від зачаття, – каже Федорова.

За її словами "Молнупіравір" – препарат не новий. Ще в 2013 році він був рекомендований для лікування грипу, гепатиту С та інших РНК-вірусів. А останні дослідження американських та англійських учених показали, що він здатний впливати і на коронавірус.

Нагадаємо, Міністерство охорони здоров'я розподілило у регіони 60 тисяч курсів препарату для лікування COVID-19 "Молнупіравір". Препарат пацієнтам видаватимуть безплатно лікарі. Раніше у МОЗ заявляли, що перевагу будуть надавати пацієнтам з груп ризику та віком старше 60 років.

Читайте також

1