Лікар розповів, коли хворому на коронавірус потрібна КТ

Самостійно призначати собі рентген за легкої форми хвороби не можна
Лікар розповів, коли хворому на коронавірус потрібна КТ
Лікарня, хворий (фото: Unsplash)
14 Листопада 2020, 22:02
читать на русском

В Закарпатській області лікар розповів про безсимптомну пневмонію і міфи, пов'язані з нею. Він пояснив, у яких випадках треба робити КТ, а коли можна обійтися без неї.

Про це розповів директор Лікарні святого Мартина Євген Мешко, передає "Мукачево.net".

Мешко вважає, що у разі безсимптомного COVID-19 або його легкої форми не потрібно робити рентген.

Я не розумію цього підходу, бо, незалежно від того, чи ми пропустимо пневмонію на рентгені, чи ні, тактика лікування і перебіг захворювання не зміниться, — сказав він.

Зазначається, що варто розуміти різницю між бактеріальною та ковідною пневмонією. Так, за бактеріальної пневмонії збудник — бактерія. Вона збільшує процес та розширює ураження легень.

І тут важливо не втратити час і дати антибіотики, які вб’ють цю бактерію або послаблять, — пояснив Мешко.

Читайте також

Водночас пневмонія за COVID-19 розвивається незалежно від приймання антибіотиків.

І на так звані "німі" чи "безсимптомні" пневмонії ми ніяк не впливаємо, бо немає доказових противірусних препаратів, — сказав лікар.

За його словами, рентгенологічне обстеження потрібно робити за середнього або важкого перебігу хвороби, коли є задишка і температура не падає, щоб зрозуміти масивність ураження легень та інтенсивність терапії, яка направлена на полегшення наявних симптомів.

Лікар також наголосив, що самостійно призначати собі рентген за легкої форми хвороби не можна. Це не дасть нічого, окрім додаткового променевого навантаження.

Нагадаємо, що міністр охорони здоров’я України Максим Степанов вважає, що недотримання карантинних заходів може призвести до стовідсоткового заповнення ліжок у лікарнях.