Лікар сказав, чи можуть українців щепити від коронавірусу простроченими вакцинами

Ніхто достеменно не знає, коли спливає термін придатності у вакцин
Лікар сказав, чи можуть українців щепити від коронавірусу простроченими вакцинами
Вакцинація (Фото: pexels)
10 Жовтня 2021, 10:33
читать на русском

Терміни придатності вакцин від коронавірусу, які доставлені в Україну, встановлені з запасом, а прострочені дози утилізуватимуть.

Про це заявив інфекціоніст Вадим Арістов, відповідаючи на запитання читача про те, чи існує ймовірність, що українцям можуть колоти "прострочені" вакцини, передає Главред.

Вакцина не "скисла", але термін її придатності добігає кінця, хоча ці терміни завжди встановлюються із запасом. Проте все одно ніхто в державі не буде ризикувати та колоти вакцину після кінцевої дати споживання. Та навіть в останній день, вона буде такою ж ефективною, як і в перший, - зазначив він.

На його думку, скоріше за все, невикористану вчасно вакцину утилізують.

Також інфекціоніст  звернув увагу, що "оскільки триває пандемія, вакцин не вистачає, а Україна – бідна країна, яка намагається зекономити на всьому, у нас вирішили прийняти безплатно залишки тих вакцин, які були в ЄС зайві".

От в Україні і зібралося хто що дав… Найбільше лишається невикористаної вакцини AstraZeneca: у 1,98 мільйона доз термін придатності закінчується 31 жовтня, у 1,19 мільйона – 30 листопада, - повідомив Арістов.

Раніше у МОЗ повідомили, що в Україні закінчується термін придатності вакцин від коронавірусу. Зазначається, що з тих вакцин, що країна отримувала, починаючи з 27 липня 2021 року, мають термін придатності (Astrazeneca): до 31 жовтня 2021 року - 1 976 880 доз; до 30 листопада 2021 року - 1 162 600 доз.

Читайте також

1