Ліквідувати Миколаївський порт пропонує Держаудитслужба

Він не відповідає критеріям стратегічно важливого об'єкта
Ліквідувати Миколаївський порт пропонує Держаудитслужба
Морський порт Фото: Адміністрація морських портів України
3 Грудня 2020, 07:41
читать на русском

Державна аудиторська служба України (ДАСУ) за результатами перевірки рекомендувала Міністерству інфраструктури ініціювати перед урядом ліквідацію Миколаївського морського торговельного порту, повідомила пресслужба Держаудитслужби.

За результатами аудиту ДАСУ рекомендувала вилучити ДП "Миколаївський морський торговельний порт" з переліку підприємств, що мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави, як таке, що не відповідає критеріям стратегічно важливого об'єкта.

Крім того, запропоновано розглянути питання доцільності подальшого існування держпідприємства як самостійного суб'єкта господарювання та його ліквідації, визначивши правонаступником всіх прав і обов'язків, державного майна та інших активів ДП "АМПУ" в особі адміністрації Миколаївського морського порту", - йдеться в повідомленні.

Читайте також

Як повідомляється, фахівці управління південного офісу Держаудитслужби в Миколаївській області провели фінансовий аудит діяльності підприємства "Миколаївський морський торговельний порт", яке належить до сфери управління Міністерства інфраструктури України, за період з 1 березня 2018 року до 29 лютого 2020 р. За результатами перевірки, незважаючи на наявність прибутку, фактично Миколаївський порт не здійснив перевантаження жодної тонни вантажу.

Зазначається, що порт передав свої виробничі потужності в оренду приватним операторам до кінця 2029-2030 років без права розірвання договору в односторонньому порядку. Сам Миколаївський порт не перевіряє стан переданого в оренду державного майна.

Також повідомляється, що штат порту складається з адміністративно-управлінського та обслуговуючого персоналу з зарплатою в тричі вище середньої в галузі.

Доходи формують пасивні надходження за оренду, але борги перед кредиторами за два роки зросли в 3,5 рази та досягли 44,13 млн грн. На цьому тлі зношення основних засобів підприємства наближається до 100%, - зазначають у ДАСУ.

Крім того, аудит виявив неефективні витрати й упущені вигоди загальною сумою майже 127 млн грн.

Нагадаємо, 29 жовтня в Одеському морському порту "Південний" правоохоронці знайшли партію наркотиків вартістю понад 10 млн доларів, яка була захована у контейнері з бананами.

1