Лише після війни: Стефанчук розповів про те, коли відбудуться вибори в Україні

Організувати голосування під час воєнного стану технічно неможливо
Головне
Лише після війни: Стефанчук розповів про те, коли відбудуться вибори в Україні
Руслан Стефанчук (фото: УНІАН)
19 Червня 2023, 09:41
читать на русском

Парламентські вибори в Україні потрібно проводити лише після закінчення війни. Зараз організувати голосування неможливо.

Про це голова Верховної ради Руслан Стефанчук повідомив в інтерв’ю виданню "Українська правда".

Як зазначив Стефанчук, законодавство України передбачає, що під час воєнного стану проведення будь-яких виборів неможливе.

"І це логічно. Бо ми не знаємо, як організувати голосування для майже 7 мільйонів, які знаходяться за межами України. Ми не знаємо, як організувати голосування для тих регіонів, які тимчасово окуповані. Ми не знаємо, як забезпечити належне представництво, явку інших громадян під час дії воєнного стану і чи не будуть виборчі об'єкти атакуватися", - додав він.

За його словами, якраз якби вибори під час війни були можливі, це могло б призвести до розриву держави, на який очікує наш ворог.

"І тому мені здається, що найбільш правильне і мудре рішення - провести вибори одразу після завершення воєнного стану", - сказав спікер Ради.

Нагадаємо, воєнний стан в Україні діє з 24 лютого 2024 року та передбачає зупинку деяких конституційних прав українців.

Нагадаємо, у лютому 2023 року роботою Верховної Ради українці були більше не задоволені (54%), ніж задоволені (37%). І якби найближчого часу відбувалися вибори, то майже половина шукали б альтернативу серед нових партій, тоді як третина - обирали б з партій, представлених у парламенті.

1