Лисиці, качки та єноти: в Україні з часу війни евакуювали понад 100 тисяч тварин

Одна родина з Маріуполя тікала від війни з 5 дітьми та 9 собаками
Лисиці, качки та єноти: в Україні з часу війни евакуювали понад 100 тисяч тварин
Евакуація тварин Укрзалізницею Фото: https://t.me/UkrzalInfo/2310
5 Травня 2022, 20:43
читать на русском

Від початку війни українці поїздами Укрзалізниці евакуювали понад 100 тисяч тварин.

Про це повідомили у пресслужбі компанії.

За час великої війни пасажирськими поїздами Укрзалізниці було евакуйовано 102500 тварин. Найбільш частими пасажирами евакуаційних рейсів продовжують бути собаки та коти, зокрема залізничникам добре відомий випадок евакуації маріупольської родини з 5 дітьми та 9 собаками на початку березня, - розповіли в УЗ.

Зазначається, що українці під час евакуації потягами перевозили лисиць та свинок, ігуан, удавів, єнотів, ласиць, тхорів та нірок, каченят, равликів, черепашок та акваріумних рибок.

Нагадуємо, що перевезення тварин евакуаційними поїздами є безплатним, а для регулярних рейсів потрібно оформити багажну квитанцію в касі та прихопити з собою документи на домашнього улюбленця.

Головні правила перевезення тварин у потягах:

  • Перевозити собак незалежно від розміру при собі в купе пасажирського чи швидкого поїзда, у тому числі собак-супровідників сліпих, дозволяється лише в купейному вагоні за умови викупу пасажиром усіх місць купе.
  • Великі собаки (вищі 45 см, не більше одного) перевозяться у намордниках на ланцюжках або ремінних прив'язках, малі собаки – у ящиках, корзинах, клітках (не більше двох особин).
  • У плацкартних вагонах нічних швидких та пасажирських поїздів, вагонах 2-го класу поїздів "Регіональний експрес" та Інтерсіті кімнатні тварини не більше двох особин (малі собаки, коти тощо) перевозяться в ящиках, корзинах, клітках або контейнерах із водонепроникним абсорбуючим дном (не більше одного місця ручної поклажі), які розміщуються на місцях, призначених для ручної поклажі, на руках у пасажира або під місцями для сидіння.
  • У регіональних поїздах великі собаки перевозяться у крайніх тамбурах першого й останнього вагонів під наглядом супровідника, а малі собаки розміщуються під місцями для сидіння в ящиках, корзинах, клітках (не більше двох особин).
  • Дрібні кімнатні тварини (крім собак) та кімнатні декоративні птахи перевозяться у всіх типах вагонів незалежно від наявності ручної поклажі та повинні бути поміщені в ящики, корзини, клітки (не більше одного місця ручної поклажі) й вільно розміщатися на місцях, відведених для ручної поклажі.
  • Оплата за перевезення великих собак, дрібних кімнатних тварин та кімнатних декоративних птахів пасажирами в пасажирських вагонах, а також у багажних вагонах пасажирських поїздів, свійської птиці в загальних вагонах місцевих поїздів та регіональних поїздів сплачується за особину чи місце як за 20 кг багажу незалежно від наявності ручної поклажі.

Важливо: необхідно мати при собі ветеринарний документ для собак, дрібних кімнатних тварин та кімнатних декоративних птахів.

Оформлення проїзних документів на всі місця в купе (оформлення окремого купе для дрібних кімнатних тварин і кімнатних декоративних птахів у клітках) не є обов'язковим.

Свійську птицю (кури, індики, гуси, качки, цесарки, перепілки, голуби тощо) можна перевозити лише в загальних вагонах місцевих поїздів та регіональних поїздах в ящиках, корзинах, клітках (не більше одного місця ручної поклажі), розміри яких не перевищують розмірів, передбачених для ручної поклажі. Пасажир-супровідник тварин повинен сам турбуватись про них: годувати, поїти та прибирати за ними, упереджувати порушення санітарно-гігієнічних умов.

На час воєнного стану в Україні правила транспортування тварин "Укрзалізницею" пом'якшено: господарям необхідно мати з собою ветеринарний паспорт, намордник (для великих порід) та переноску для тварин невеличких розмірів.

Українцям також радять мати напоготові тривожну валізку для тварин, до якої покласти: запас корму та води, документи, миски для годування та води, пакет з наповнювачем для туалету чи пакетики для прибирання. Також варто подбати про лежак чи теплий плед, підстилку.  Також можуть згодитися іграшки для улюбленців.

Читайте також

1