Літак визначили як ворожу ціль - Іран оприлюднив остаточний звіт

Причиною збиття назвали "помилку оператора системи ППО"
Головне
Літак визначили як ворожу ціль - Іран оприлюднив остаточний звіт
Авіакатастрофа літака МАУ (фото: ЕРА)
17 Березня 2021, 19:42
читать на русском

Організація цивільної авіації Ірану оприлюднила остаточний звіт щодо катастрофи літака МАУ біля Тегерану, яка сталась 8 січня 2020 року. Причиною збиття назвали "помилку оператора системи ППО".

Про це повідомляє Reuters з посиланням на сайт іранського відомства.

Літак визначили як ворожу ціль через помилку оператора системи ППО і по ньому було випущено дві ракети, — йдеться в повідомленні.

Читайте також

Тим часом міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба наголошує, що Іран не врахував зауваження України і оприлюднив з маніпуляціями остаточний звіт про технічне розслідування збиття іранськими військовими літака МАУ.

Сьогодні Іран оприлюднив остаточний звіт за результатами технічного розслідування катастрофи українського рейсу МАУ PS752 під Тегераном. Раніше Україна направляла іранській стороні більше 90 сторінок зауважень та пропозицій цього звіту, та наполягала, аби Іран долучив їх до фінального документа, - заявив Кулеба.

За його словами, представлений Іраном документ не надає усіх обставин, не розкриває першопричини трагедії та ланцюжок дій, які до неї призвели.


Контекст. Вранці 8 січня літак Boeing 737-800NG авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" рейсу PS752 з Тегерана до Києва був збитий одразу після вильоту з міжнародного аеропорту столиці Ірану. В результаті авіакатастрофи загинули всі 176 людей, які були в літаку, – 167 пасажирів і 9 членів екіпажу. Серед загиблих – громадяни семи країн, у тому числі 11 українців (усі 9 членів екіпажу і 2 пасажири).

22 грудня організація цивільної авіації Ірану представила остаточний технічний звіт про катастрофу літака авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" рейсу PS752.  Літак був збитий після вильоту з Тегерана зенітною ракетою через людську помилку.

30 грудня Іран заявив, що виплатить по 150 тисяч доларів сім'ям загиблих у катастрофі літака МАУ.

8 січня Україна, Афганістан, Велика Британія, Канада та Швеція закликали Іран терміново надати повне та всебічне пояснення катастрофи літака МАУ, який рівно рік тому був збитий в Тегерані.

1