Литва закриває транзит для більшої кількості російських товарів

Калінінградська область рф ризикує стати заблокованою
Литва закриває транзит для більшої кількості російських товарів
Прапор Литви та ЄС Фото: Global Look Press/CHROMORANGE/Bilderboх
11 Липня 2022, 16:27
читать на русском

У Литві вирішили розширити перелік товарів, які росія не зможе ввозити та вивозити з Калінінградської області. Цю заборону пояснили тим, що рф отримує значний дохід від цих товарів.

Як повідомляє Radio Poland, набуває чинності заборона на подальший транзит вантажів з росії через територію Євросоюзу. Це означає, що їх не можна провезти через Литву в Калінінградську область.

Заборона стосується таких товарів, як цемент, алкоголь і предмети розкоші. Введення обмежень на транзит пов'язане з ухваленим 8 квітня п'ятим пакетом санкцій ЄС проти росії. Обмеження, що діють відсьогодні, - це інші обмеження, пов'язані з транспортуванням російської продукції. З другої половини червня через територію Литви в Калінінградську область заборонено провозити сталь і чавун, - йдеться у повідомленні.

У Литві наголошують, що заборона є частиною спільних санкцій ЄС, запроваджених за війну в Україні.

Раніше між росією та Литвою виник конфлікт через санкції ЄС на низку товарів, які постачалися територією Литви до Калінінградської області.

Калінінград на карті Фото: google.com/maps

На росії звинуватили Литву у блокаді регіону.

Довідково: Калінінградська область - анклав, який раніше був частиною Німеччини. СРСР отримав його 1945 року після поразки фашистів. Вже після розпаду Радянського союзу область не має сухопутних меж з іншими російськими регіонами, тож транзит  товарів здійснюється через території Латвії, Білорусі та Литви (за даними BBC).

Калінінград має для рф стратегічне значення. Тут базується найбільша військово-морська база російського флоту. Москва також розмістила у Калінінградській області комплекси "Іскандер" з ядерним боєзарядом.

1