Магнітні бурі у квітні: штормитиме на початку і в кінці місяця

Попередній прогноз учених може бути скоригований, тож можуть бути додаткові "шторми"
Магнітні бурі у квітні: штормитиме на початку і в кінці місяця
Магнітні бурі (Фото: picabu)
27 Березня 2024, 22:54
читать на русском

У другій половині березня на Землю обрушилася найсильніша за 7 років магнітна буря — в окремі дні сила геомагнітних коливань досягала 7-9 балів, але тепер вона вже відступає. У метеозалежних українців та землян загалом є трохи часу передихнути перед наступними коливаннями.

Вони обрушаться вже за кілька тижнів, свідчать дані сервісу Meteoagent, який оперує інформацією Лабораторії рентгенівської астрономії Сонця та Центру прогнозу космічної погоди.

За його даними, 3-5 квітня геомагнітні коливання можуть мати силу в 4 бали — це ще не вважається магнітною бурею, проте надалі в ці дні коливання можуть ще посилитися.

Наступна ж магнітна буря силою в 5 балів, за попередніми даними, очікується 21-22 квітня 2024 року. Однак, враховуйте, що за наступні тижні прогнози ще можуть бути скориговані.

Довідка: Корональні викиди маси, що призводять до появи геомагнітних бур на Землі, виникають в особливих регіонах на Сонці, які називаються сонячними плямами. Коли лінії магнітного поля на поверхні Сонця стають надто заплутаними і раптово розриваються, відбувається спалах, але він не завжди супроводжується, як у цьому випадку, викидами плазми. Якщо сонячна пляма спрямована у бік нашої планети, то потік плазми, що летить крізь космос із величезною швидкістю, врізається у наше магнітне поле.

Останніми місяцями на Сонці відбувається дуже багато спалахів із корональними викидами маси, і це відбувається не просто так. Річ у тім, що на Сонце існує 11-річний цикл його активності з періодами затишшя і максимального підйому. Останній називається сонячним максимумом і наша зірка поступово до нього наближається.

Згідно з прогнозами вчених, пік сонячної активності настане в липні 2025 року, а до цього на нашій зірці все частіше відбуватимуться виверження, які викликатимуть геомагнітні бурі різної потужності.

Нагадаємо, попри те, що  українцям, і так нелегко у воєнний час, під час теперішньої зимової погоди чимало людей скаржаться на занепад сил і зниження працездатності. Сезонні зміни погоди спричиняють різке зростання кількості людей із хворим серцем та судинами. Для таких пацієнтів метеозалежність – важливий фактор, тому ці хворі зазвичай уважно стежать за прогнозами погоди.