Магнітні бурі у жовтні-2023 очікуються на початку та в кінці місяця - вчені

Другий місяць осені не минеться без магнітних бур
Магнітні бурі у жовтні-2023 очікуються на початку та в кінці місяця - вчені
Магнітні бурі (Фото: ТСН)
25 Вересня 2023, 21:51
читать на русском

У першій половині жовтня сонячна активність буде низькою майже усі дні, а наприкінці місяця очікують потужну магнітну бурю.

Відповідний прогноз опублікував Центр передбачення космічної погоди Національного агентства океанографічних та атмосферних досліджень (NOAA) США.

  • 1 жовтня — очікується перша магнітна буря середньої сили.
  • 2 жовтня — буде слабка сонячна активність.
  • 5 жовтня — найсильніша магнітна буря. Її пік буде вранці, але вплив на організм протримається аж до глибокої ночі. Можливі різкі перепади настрою, головний біль і запалення хронічних захворювань.
  • Від 13 до 15 жовтня та 23−26 числа очікуються ще дві магнітні бурі слабкої сили.
  • 29−30 жовтня буде досить серйозна сонячна активність - магнітна буря середньої сили.

Довідка: Корональні викиди маси, що призводять до появи геомагнітних бур на Землі, виникають в особливих регіонах на Сонці, які називаються сонячними плямами. Коли лінії магнітного поля на поверхні Сонця стають надто заплутаними і раптово розриваються, відбувається спалах, але він не завжди супроводжується, як у цьому випадку, викидами плазми. Якщо сонячна пляма спрямована у бік нашої планети, то потік плазми, що летить крізь космос із величезною швидкістю, врізається у наше магнітне поле.

Останніми місяцями на Сонці відбувається дуже багато спалахів із корональними викидами маси, і це відбувається не просто так. Річ у тім, що на Сонце існує 11-річний цикл його активності з періодами затишшя і максимального підйому. Останній називається сонячним максимумом і наша зірка поступово до нього наближається.

Згідно з прогнозами вчених, пік сонячної активності настане в липні 2025 року, а до цього на нашій зірці все частіше відбуватимуться виверження, які викликатимуть геомагнітні бурі різної потужності.

Як уберегтися від магнітної бурі

Щоб зменшити вплив магнітних бур на організм, рекомендується дотримуватися наступних простих правил:

  • Збільшуйте час, проведений на свіжому повітрі.
  • Уникайте споживання алкоголю та важкої, жирної їжі.
  • Дотримуйтеся звичайного графіку сну і забезпечуйте достатню кількість годин сну.
  • Використовуйте контрастний душ, що сприяє стимуляції кровообігу та загальному зміцненню організму.
  • Забезпечуйте свій організм достатньою кількістю рідини, п’ючи більше води.

Ці прості поради допоможуть зменшити негативний вплив магнітних бур на організм і сприятимуть збереженню вашого здоров’я.

Нагадаємо, попри те, що  українцям, і так нелегко у воєнний час, під час теперішньої зимової погоди чимало людей скаржаться на занепад сил і зниження працездатності. Сезонні зміни погоди спричиняють різке зростання кількості людей із хворим серцем та судинами. Для таких пацієнтів метеозалежність – важливий фактор, тому ці хворі зазвичай уважно стежать за прогнозами погоди.

1