Марш на честь дивізії СС "Галичина": в ОП закликали покарати причетних

В ОП закликали поліцію притягнути до відповідальності всіх винних
Марш на честь дивізії СС "Галичина": в ОП закликали покарати причетних
Марш на честь дивізії “Галичина” (фото Івана Черничкіна / t.me/zaborona_com)
30 Квітня 2021, 22:00
читать на русском

В Офісі президента України відреагували на проведення в Києві маршу до дня створення першої української дивізії Української національної армії "Галичина". Поліцію закликали покарати причетних у зв'язку з "пропагандою тоталітарних режимів".

Про це повідомила пресслужба Офісу президента.

У Зеленського зазначили, що мала чисельність учасників та маніпуляції організаторів із подачею заявки на проведення акції не можуть бути підставами для того, щоб навіть пробувати виправдати цю ситуацію.

Категорично засуджуємо будь-які прояви пропаганди тоталітарних режимів, зокрема націонал-соціалістичного, та спроби переглянути правду про Другу світову війну. Не було й не могло бути жодного українського інтересу в тому, що нацисти намагалися використовувати людей на захоплених територіях заради своїх цілей. Розгром нацизму був перемогою для нашого народу. Українці разом з іншими народами вибороли право на життя, - йдеться у повідомленні.

Міністерство закордонних справ України вже заявило про засудження будь-яких проявів глорифікації військ "Ваффен-СС" і нагадало, що пропаганда тоталітарних режимів заборонена в Україні.

Національній поліції та Міністерству внутрішніх справ України доручили встановити всі обставини того, що відбулося, та притягнути до відповідальності всіх винних у порушенні закону.

Київська міська державна адміністрація повинна відзвітувати щодо погодження масових акцій у столиці та подати повний звіт про те, чому стало можливим проведення цього так званого маршу.


Контекст. 28 квітня у центрі Києва відбувся марш до дня створення дивізії Ваффен-СС "Галичина". Організатори заходу заявляли, що це буде марш вишиванок.

Учасники зібрались біля метро "Арсенальна" та рушили колоною до Майдану Незалежності через вулиці Грушевського, Інститутську та Кріпосний провулок. Вони несли символіку дивізії СС "Галичина", УНА-УНСО, "Карпатської Січі", організації "Сокіл", Добровольчого українського корпусу та державні прапори.

Для вшанування пам'яті жертв Революції Гідності на Алеї Героїв Небесної Сотні учасники стали на коліна та поклали квіти. Вони також почепили банер з написом "Не забуде стрільця Україна з золотим левиком на рукаві".

1