Масові протести в Узбекитані: у Кунградському районі введено надзвичайний стан

Надзвичайний стан діятиме до 2 серпня
Масові протести в Узбекитані: у Кунградському районі введено надзвичайний стан
Протест в Узбекистані Фото: скрін з відео https://twitter.com/johan_roux1
3 Липня 2022, 12:04
читать на русском

Президент Узбекистану Шавкат Мірзійоєв своїм указом ввів на території Каракалпакстану (у Кунградському районі) надзвичайний стан, який діятиме до 2 серпня.

Про це повідомила пресслужба глави держави.

Указом президента з метою забезпечення безпеки громадян, захисту їх прав і свобод, відновлення законності та правопорядку на території Республіки Каракалпакстан запроваджено надзвичайний стан на період з 00 години 01 хвилини 3 липня 2022 року до 00 години 00 хвилин 2 серпня 2022 року, - йдеться у повідомленні.

Наразі в'їзд та виїзд із Каракалпакстану обмежено. Сили та засоби Міністерства оборони будуть залучені для виконання певних завдань. Запроваджено обмеження на свободу пересування, у тому числі транспортних засобів. Будь-які мирні збори, масові заходи та страйки заборонені.

Раніше у країні спалахнули масові протести через намір влади внести зміни до Конституції, згідно з якими пропонувалося виключити з основного закону положення, що Каракалпакстан - як суверенна республіка, має право виходу зі складу країни на підставі загального референдуму народу Каракалпакстану.

Через ці поправки 1 липня в Каракалпакстані почалися масові демонстрації. У МВС Узбекистану наголошували, що до мітингів у головному місті Каракалпакстану - Нукусі - призвело "неправильне тлумачення конституційних реформ, які проводяться в республіці".

Мірзійоєв 2 липня заявив про те, що буде вжито суворих заходів щодо тих, хто порушує громадську безпеку в країні. Також він заявив на необхідності збереження без змін чинних редакцій статей 70, 71, 72, 74, 75 конституції Республіки Узбекистан.

Однак протестувальників не зупинила заява президента і вони продовжили масові акції.

Очевидці повідомляють, що влада стягує до Каракалпакстану армію та військову техніку: