Мазок з носа для ПЛР-тесту на коронавірус не дуже ефективний - інфекціоніст

У момент, коли у пацієнта беруть мазок з носа, вірус може бути у легенях
Важливо
Мазок з носа для ПЛР-тесту на коронавірус не дуже ефективний - інфекціоніст
ПЛР-тестування на коронавірус (Фото з відкритих джерел)
1 Жовтня 2020, 18:52
читать на русском

Професор кафедри інфекційних хвороб Харківського медуніверситету Андрій Бондаренко заявив, що ПЛР-тестування на коронавірус має невисоку ефективність. Мазок з носа, який беруть під час цього виду тестування не показує, чи є коронавірус у легеневій тканині.

Про це розповів у інтерв’ю виданню Суспільне.

В Україні ми не можемо дослідити, чи є та або інша мутація або циркуляція того або іншого штаму вірусу. Транзиторне носійство або довготривале виділення вірусу більш всього залежить, напевне, від імунної системи тієї чи іншої особи, тобто ми можемо говорити про виділення вірусу з носоглотки, а в деяких пацієнтів ми маємо зниження вірусу до нижніх відділів дихальних шляхів. Тобто, якщо ми проводимо тестування лише мазків з носу, то ми не знаємо, чи є вірус, наприклад, в легеневій тканині, - сказав він.

Читайте також

Тобто проби на ПЛР-тест не завжди показують, чи хвора людина, якщо в неї вірус уже опинився у легенях.

Це теж з досвіду китайських лікарів: не завжди негативний ПЛР — доказ того, що у хворого немає COVID-19. Тобто є клінічна картина, яка, скажімо так, типова для COVID-19, але ПЛР-тест може бути негативним. І ми можемо ставити діагноз клінічно, - додав професор.

Нагадаємо, раніше міністр охорони здоров'я Максим Степанов повідомив, що відтепер в Україні можна не робити ПЛР-тест на коронавірус після самоізоляції. Але за умови, що у людини немає жодних симптомів.

Також ВООЗ повідомила, що вже створено найшвидший і найдешевший тест на коронавірус. Експрес-тест дає результат за 15-30 хвилин і коштує близько 5 доларів (приблизно 140 грн).

1