Мережа військових магазинів у Києві розкрадала допомогу для ЗСУ - відео

Замість передачі ЗСУ бронепластини та шоломи були виставлені на продаж
Мережа військових магазинів у Києві розкрадала допомогу для ЗСУ - відео
Розкрадання гуманітарної допомоги для Нацгвардії Фото: dbr.gov.ua
22 Липня 2022, 13:32
читать на русском

Силовики в Україні затримали засновника та керівника однієї зі столичних мереж магазинів, які продають товари військового призначення. Підозрювані спіймані на махінаціях з гуманітарною допомогою.

Як повідомили у Державному бюро розслідувань, затримані намагалися збагатитися шляхом продажу бронепластини та шоломів, які мали передати безплатно для Збройних сил України.

У квітні 2022 року підприємці звернулись до однієї зі столичних військових частин із пропозицією привезти для них безплатно бронепластини та захисні шоломи. Вони обіцяли закупити їх власним коштом за кордоном та передати військовим, як гуманітарну допомогу. Для цього комерсанти попросили надати підприємству сертифікат на ввезення відповідного товару, що дозволяло уникнути проходження митних формальностей та сплати митних платежів до державного бюджету. Після отримання відповідного сертифікату, зловмисники завезли з території Польщі до України 1,5 тис. бронепластин та 300 захисних шоломів. Задекларована вартість товару на той момент складала понад 800 тис. гривень. За попередніми оцінками ринкова вартість складає приблизно 8 млн грн, - розповіли у ДБР.

У ДБР кажуть, що замість того аби безоплатно передати товар військовим, підприємці запропонували керівництву частини укласти з ними договір купівлі-продажу та викупити шоломи та пластини за ринковою вартістю. Коли військові відмовили, підприємці почали тиснути на них.

Потім ділки виставили ці бронепластини та шоломи на продаж через мережу власних магазинів.

Власнику та керівнику торгової мережі повідомлено про підозру у продажі товарів (предметів) безоплатної допомоги, з метою отримання прибутку, вчиненому у значному розмірі, за попередньою змовою групою осіб, під час воєнного стану (ч. 3 ст. 201-2 КК України). Підозрюваним загрожує позбавлення волі до 7 років.

В СБУ повідомили, що захисне спорядження, які зловмисники намагалися продати, мало б піти на потреби Національної гвардії.

Нагадаємо, у Житомирській області керівник благодійного фонду продавав гуманітарну допомогу, яка призначалася для ЗСУ.