Метеорологія завжди відкрита для міжнародної співпраці - синоптик

Для прогнозування обласної мережі недостатньо
Ексклюзив
Метеорологія завжди відкрита для міжнародної співпраці - синоптик
Осінь, погода Фото: Pexels
5 Жовтня 2021, 14:23
читать на русском

Метеорологія завжди відкрита для міжнародної співпраці, адже кожній країні необхідно знати про погоду в усьому світі.

Про це розповіла синопткиня Тетяна Негадайлова ексклюзивно для Парламент.ua.

На відміну від політичних нюансів, метеорологія, гідрометслужба була завжди відкрита для міжнародної співпраці, - сказала Негадайлова.

За її словами, є три міжнародних світових центри: Вашингтон, Москва і Мельбурн, які збирають усю планенту інформацію. Вона потрапляє в банки даних, звідки можна в будь-який момент дістати погоду.

Вся інформація зацифрована в міжнародних кодах, міжнародною мовою цифр, тож на неї не впливає мова. Знаючи номер станції, ви можете незалежно від її місця знаходження – чи в Антарктиді, чи в Африці – розшифровуючи мову цифр, дізнатися, яка там погода. Код міжнародний, прочитуваний всюди, де б ви не знаходилися, - пояснила фахівчиня.

Вона зазначила, щоб нормально спрогнозувати, як буде розвиватися синоптична ситуація, необхідно мати весь планетарний макет, і тільки в ньому можливо робити прогнози.

Для прикордонних областей України характерно те, що для прогнозування обласної мережі недостатньо. Наприклад, в Чернівцях, розташовані три метеостанції, які показують три кліматичні зони в області: гірська; центральні райони, де клімат передгірський та перехідний; і східна – клімат близький до клімату Молдови, тут характерна менша кількість опадів і вищі температури.

Ми повинні аналізувати Європу – тільки з такої території ми можемо починати нашу роботу. Окрім цього, наша зона Карпат паводконебезпечна, ми розташовані саме у верхів’ях річок, і тут буквально за кілька годин після дощу може сформуватися паводок, і це також дає свій процент неточності, - додала Тетяна Негадайлова.

Нагадаємо, у жовтні українцям потрібно очікувати бабине літо. Погода буде теплою та сонячною.

Читайте також

1