Міністр освіти Лісовий пояснив, чому РФ треба писати великими літерами

Правопис "рф" з великої літери – помилка, але вимога нормопроєктування
Головне
Міністр освіти Лісовий пояснив, чому РФ треба писати великими літерами
Оксен Лісовий
8 Вересня 2023, 19:40

Міністр Оксен Лісовий пояснив, чому Міністерство освіти та науки випустило наказ про написання назви Росії з великої літери у документі, який стосується освіти українських дітей за кордоном.

Про це Лісовий повідомив у Fаcebook.

"Що таке росія і хто такі росіяни мені добре відомо з досвіду моєї сімʼї, власного досвіду та досвіду моїх побратимів. Буквально з нуля. Правопис "рф" з великої літери – помилка, але вимога нормопроєктування. Без такого виправлення Мінʼюст не зареєстрував би наш наказ, що визначає особливості навчання українських школярів, які нині перебувають за кордоном", – пояснив міністр.

У відповідному наказі МОН йдеться про те, що в іншому документі назву РФ потрібно змінити відповідно до норм українського правопису, тобто писати з великої літери.

Йдеться про наказ МОН про нову програму для школярів, які навчаються за кордоном.

Водночас у коментарях до допису Оксена Лісового користувачка Ярина Бицька запитала, чи можна, щоб діти писали назву країни-терориста з малої букви. Міністр освіти відповів, що "тільки за".

Як повідомлялося, міністр освіти і науки України Оксен Лісовий видав наказ №1060 від 31.08.2023 про написання найменування держави-агресора "Російська Федерація" з великих літер. Він наказав виправити цю фразу, якщо в документах вона написана з маленької літери.

Нагадаємо, що з початку російського вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року українські ЗМІ та державні структури практикують написання "путін", "москва", "кремль" "росія" та "російська федерація" з маленької літери на знак зневаги.

Українські мовознавці також пояснювали, чому "росія" цілком доречно писати з малої букви. Так, приміром, автор шкільних підручників, доцент Київського університету імені Б.Грінченка Олександр Авраменко, який також є розробником численних тестів до ЗНО з української мови пояснював, чому це більше не вважається орфографічною помилкою:

«Насправді, правило таке є. Воно звучить так: прізвища людей та імена, які вживають зневажливо, пишуть з малої літери. І це правило давнє, воно ще з радянських часів було в нашому правописі. Наприклад, "гітлери", "путіни" ми можемо спокійно писати з малої літери, це відповідає вимогам чинного правопису. А щодо назви країни, цього немає в правописі, але за аналогією, зважаючи на ситуацію в країні, я вважаю, можна застосувати це правило і до неї», – пояснював він.

1