Міністр освіти Лісовий висловився за скасування відстрочок для студентів, старше 30 років

На думку міністра, освіта студентів у віці "за 30" переважно є фіктивною
Головне
Міністр освіти Лісовий висловився за скасування відстрочок для студентів, старше 30 років
Оксен Лісовий
6 Вересня 2023, 11:25

Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий відреагував на плани депутатів скасувати відстрочку від мобілізації певній категорії студентів. На його думку, освіта в жодному разі не має бути імітацією та лазівкою.

"Натомість освіта, а тим паче вища освіта, має бути про усвідомлений вибір і процес здобуття. Навчатися ніколи не пізно, утім, вступ до університету не повинен ставати формальністю лише для отримання якихось переваг та бонусів", - написав міністр у Facebook.

За його словами, наразі спостерігається тенденція, коли люди використовують вступ до університетів як легальний, але все ж таки нечесний спосіб уникнути мобілізації.

Відтак, кількість студентів-чоловіків старше за 25 років у 2022 році збільшилася на 55 тисяч в порівнянні з 2021, зокрема на 33 тисяч на магістерському рівні. На думку Лісового, такі лазівки породжують явище фіктивного навчання, що загалом негативно впливає на якість освіти.

Він підкреслив, що законопроєкт, який нині зареєстрований у Верховній Раді, має на меті врегулювати це питання. Міністр наголосив, що право на освіту – гарантоване Конституцією України, відтак усі охочі й надалі зможуть його реалізовувати.

"Водночас у Конституції зазначено,

Читайте також

Нагадаємо, представник президента у Верховній Раді, член парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський пропонує скасувати відстрочку для мобілізації для тих, хто вдруге здобуває вищу освіту. За його словами, це питання вже обговорюється в парламенті.

Читайте також