Мінрегіон вперше встановив вимоги до енергоефективності будівель

В Україні заборонять будівництво без дотримання енергоефективних вимог 
Важливо
Мінрегіон вперше встановив вимоги до енергоефективності будівель
Будівництво (фото: Pexels)
15 Січня 2021, 17:09
читать на русском

Міністерство розвитку громад та територій вперше в Україні встановило мінімальні вимоги до енергоефективності будівель.

Відтепер житлові та громадські будівлі не можна будувати без дотримання мінімальних вимог до енергоефективності.

Як повідомляється на сайті міністерства, розроблені Мінрегіоном вимоги є обов’язковими для новобудов, реконструйованих та капітально відремонтованих будівель.

У Мінрегіоні сподіваються, що вони дозволять проводити термомодернізацію будівлі поетапно, що дозволить її власникам більш ефективно спланувати бюджет та подальші роботи, щоб отримати клас енергоефективності об’єкту не нижче "С".

Читайте також

На 1 січня 2021 року в Україні близько 6 тисяч будівель отримали енергетичні сертифікати. З них майже 44% мають найнижчий клас енергоефективності "G", а найвищий клас "А" – 1,4%. Такий рівень енергоефективності не відповідає руху України у напрямку зменшення споживання енергоресурсів житловими будинками та підвищення комфорту проживання людей.

Тому Міністерство розвитку громад та територій розробило два накази щодо мінімальної енергоефективності будівель та методики її розрахунку, які вже набрали чинності.

Встановлення мінімальних норм енергоефективності будівель матиме економічний ефект не тільки для держави, оскільки дозволить ефективно використовувати енергоресурси, але й для власників житла та приміщень, які зможуть заощаджувати на комунальних платежах, – пояснив це рішення міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов.

На замовлення Мінрегіону науковці розрахували оптимальні та економічно обґрунтовані вимоги до енергоефективності будівель, які розподілені за видами будівельних робіт. Зокрема, мінімальні вимоги встановлюються для нового будівництва, реконструкції або капітального ремонту будівель в цілому або їх окремих елементів (даху, зовнішніх стін, інженерних систем).

Винятками, до яких не будуть застосовуватись мінімальні вимоги до енергоефективності стануть: індивідуальні житлові будинки, історичні будівлі, будівлі промислового, сільськогосподарського призначення, об’єкти транспорту, енергетики та оборони.

Нагадаємо, Міненерго ініціювало продовження програми "теплих" кредитів та розширення заходів, для яких передбачено держпідтримку. Громадяни отримають можливість залучати "теплі" кредити на придбання електроакумулюючих систем (систем накопичення енергії), обладнання для заряджання електротранспорту та інтелектуальних лічильників електроенергії.

1