Мінсоцполітики запланувало базову індексацію пенсій на березень-2024

Розмір індексації стане відомим на початку 2024 року
Важливо
Мінсоцполітики запланувало базову індексацію пенсій на березень-2024
Пенсіонерка (Фото: УНІАН)
1 Вересня 2023, 15:34

Міністерство соціальної політики пропонує провести індексацію пенсій у 2024 році з 1 березня, як це визначено законодавчо. Але переговори з Мінфіном тривають.

Про це заявила заступниця міністра соціальної політики Дарина Марчак в ефірі "Українського радіо".

За її словами, в Україні діє законодавча норма, яка визначає, що індексація пенсії має відбуватися кожного року з 1 березня. Але зараз Україна перебуває в стані повномасштабної агресії. Це означає, що є значна кількість ризиків, в тому числі і для державних фінансів, на які треба зважати.

"Наш базовий план, що з 1 березня 2024 року має відбутися індексація", - сказала вона.

Водночас за її словами, точно говорити про будь-які строки можна буде лише після того, як буде затверджений закон про державний бюджет.

"Зараз ще тривають переговори з Міністерством фінансів, готується проєкт бюджету на 2024 рік. І тому власне фінальні обіцянки чи стоки давати поки що зарано", -- додала Марчак.

Величина індексації залежатиме від рівня інфляції та середньої зарплати. "Розмір індексації та темпи зростання середньої заробітної плати є двома показниками, які визначають розмір індексації відповідно до закону. Про це можна буде говорити на початку 2024 року після надходження статистичних даних за 2023 рік", - сказала вона.

Нагадаємо, вже у поточному році в Україні буде оновлено механізм розрахунку пенсій. Чинний вважається неправильним, адже суттєво занижує реальну вартість заробітку.

Читайте також