Мобілізація-2023: хто отримає відстрочку від призову

Закон передбачає бронювання для деяких категорій військовозобов'язаних
Важливо
Мобілізація-2023: хто отримає відстрочку від призову
Жінки військовослужбовиці Фото: https://www.facebook.com/92OMBr/photos
12 Січня 2023, 15:15
читать на русском

На період мобілізації в Україні та на воєнний час деякі категорії працівників мають право на "бронь" на роботі і відстрочення від армії.

Наприкінці 2022 року набули чинності відповідні зміни до Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" щодо бронювання військовозобов'язаних. Зміни розширюють перелік військовозобов'язаних, які підлягають бронюванню.

Закон передбачає бронювання військовозобов'язаних, які працюють:

  • в органах державної влади, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, у разі якщо це необхідно для забезпечення функціонування зазначених органів;
  • на підприємствах, в установах і організаціях, яким встановлено мобілізаційні завдання (замовлення), у разі якщо це необхідно для виконання встановлених мобілізаційних завдань (замовлень);
  • на підприємствах, в установах і організаціях, які здійснюють виробництво товарів, виконання робіт і надання послуг, необхідних для забезпечення потреб Збройних Сил України, інших військових формувань;
  • на підприємствах, в установах і організаціях, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період. Критерії та порядок, за якими здійснюється визначення підприємств, установ і організацій, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, встановлюються Кабінетом міністрів України.

Обсяги бронювання військовозобов'язаних, які працюють на підприємствах, в установах та організаціях, визначаються з урахуванням встановленого для них мобілізаційного замовлення. Обсяги бронювання військовозобов'язаних, які працюють в органах державної влади, визначаються з урахуванням необхідності для забезпечення їх в умовах воєнного стану.

Надана відстрочка від призову підлягає анулюванню, якщо:

  • закінчення строку її дії;
  • завершення виконання або скасування завдання підприємству, установі, організації щодо задоволення потреб Збройних Сил, інших військових формувань, населення;
  • ліквідації органу державної влади, іншого державного органу, підприємства, установи, організації;
  • звільнення військовозобов’язаного з органу державної влади, іншого державного органу, підприємства, установи, організації.

Нагадаємо, у КМВА розповіли, що повістка з’явитися у військкомат може вручатися людині будь-де, законодавство чітко не регламентує точного місця.

1