Монастирський назвав область України, де зафіксовано найбільше воєнних злочинів рф

За час війни правоохоронці затримали понад 600 диверсантів
Монастирський назвав область України, де зафіксовано найбільше воєнних злочинів рф
Масовий геноцид українців у Бучі / Фото з Telegram
5 Квітня 2022, 08:32
читать на русском

Найбільше воєнних злочинів наразі зафіксовано в Київській області.

Про це повідомив міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський в етері всеукраїнського телемарафону, передає пресслужба МВС.

Міністр розповів про ситуацію в Київській області та про злочини, здійснені російськими військовими.

За весь час війни затримано понад 600 диверсантів. Найбільше воєнних злочинів зафіксовано в Київській області, їх наразі 1200, — зазначив він.

За словами Монастирського, у деокупованих містах залишилося багато розтяжок, нерозірваних мін та вибухонебезпечних предметів. Тому він закликав громадян не поспішати повертатися в міста:

Ця територія ще є досить небезпечною, я закликаю громадян поки не повертатися до своїх будинків. Місцева влада дасть вказівку, коли це буде безпечно робити.

Міністр зазначив, що нацполіція наразі документує всі скоєні воєнні злочини, опитує місцевих та збирає докази.

Ґвалтування, здійснене окупантом під час воєнного часу, кваліфікується як воєнний злочин. Він немає терміну давності, винуватець буде нести відповідальність. Він оголошується в розшук і в будь-якій країні, де він перебуватиме, може бути затриманий та переданий українському правосуддю, — сказав він.

Щодо їхньої фіксації, міністр зазначив, що якщо людина загинула, проводиться ексгумація тіла, всі необхідні експертизи, щоб отримати докази та зв’язок з особою, яка вчинила злочин. Далі через ДНК буде встановлюватися причетність. Відповідальність понесе не лише злочинець, а і його командир.

Монастирський сказав, що Нацгвардія під час проведення розвідки знайшли книгу штатно-посадового обліку, поіменний список особового складу, бойовий та чисельний розрахунок. Це дозволить повністю ідентифікувати осіб, які перебували у містах, та дозволить пришвидшити пошук воєнних злочинців.

Зі списком російських окупантів, які вчиняли звірства проти українців у Бучі, можна ознайомитися за посиланням.

Нагадаємо, рашисти розстрілювали цивільних жителів у Бучі. Понад 280 тіл знайшли у братській могилі, усі були зі зв'язаними руками або слідами від куль у потилиці. Також тіла лежать просто на дорозі.

Читайте також