МОЗ дозволить медсестрам щеплювати населення без залучення лікаря

Зараз медперсонал сильно завантажений через два віруси
МОЗ дозволить медсестрам щеплювати населення без залучення лікаря
Російські медики, які борються з коронавірусом (Фото: ТАСС)
13 Жовтня 2021, 15:33
читать на русском

В Україні планують дозволити медичним працівникам, які мають освітній ступінь професійного молодшого бакалавра за спеціальністю "Медсестринство", в окремих випадках ухвалювати рішення про щеплення без участі лікаря.

Про це повідомила пресслужба Міністерства охорони здоров'я України.

Запропоновані зміни нададуть можливість медичній сестрі чи брату проводити профілактичні щеплення без залучення лікаря, що особливо актуально в період пандемії COVID-19 та сезон грипу, коли завантаженість медперсоналу дуже висока, та покращать доступність до захисту від вакциноконтрольованих інфекцій, - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що до здійснення щеплень будуть допущені медсестри та медбрати, які пройдуть спеціальну підготовку з проведення щеплень і навчання з надання невідкладної допомоги в разі виникнення невідкладних серйозних реакцій на вакцину (тяжка алергічна реакція, втрата свідомості тощо).

Також передбачено, що за особою залишається право вибору – погодитися на консультування та вакцинацію без залучення лікаря чи звернутися на консультацію до лікаря перед вакцинацією.

Нагадаємо, що вакцинуватися від грипу потрібно навіть тим, хто робив щеплення від коронавірусу.

Читайте також

1