Мундіаль-2022: огляд команд групи Н

Португалія і Кріштіану Роналду є безсумнівними фаворитами групи
Мундіаль-2022: огляд команд групи Н
Кріштіану Роналду
24 Листопада 2022, 12:22
читать на русском

Національні команди Португалії, Гани, Уругваю та Республіки Корея поведуть боротьбу за дві путівки в 1/8 фіналу чемпіонату світу 2022 року в Катарі.

Знайомство з учасниками квартету H цьогорічного Мундіалю – в матеріалі РБК-Україна.

ЧС-2022, Група H. Розклад матчів

  • Уругвай – Південна Корея – 24 листопада, 15:00 ("Едьюкейшн Сіті", Ер-Райян)
  • Португалія – Гана – 24 листопада, 18:00 ("Істад 974", Доха)
  • Південна Корея – Гана – 28 листопада, 15:00 ("Едьюкейшн Сіті", Ер-Райян)
  • Португалія – Уругвай – 28 листопада, 21:00 ("Лусаїл Айконік", Лусаїл)
  • Гана – Уругвай – 2 грудня, 17:00 ("Ель-Джануб", Вакра)
  • Південна Корея – Португалія – 2 грудня, 17:00 ("Едьюкейшн Сіті", Ер-Райян)

Португалія

  • Рейтинг ФІФА: 9-те місце
  • Найкращий результат на чемпіонатах світу: "бронза" (1966)
  • Головний тренер: Фернанду Сантуш
  • Капітан: Кріштіану Роналду
  • Провідний гравець: Бернарду Сілва

Вочевидь, Кріштіану Роналду приїхав на останній для себе Мундіаль. Володарю цілого музею індивідуальних і командних призів до повної колекції бракує титулу чемпіона світу. І зірковий форвард разом із керманичем збірної Фернанду Сантушем готовий віддати все, щоб привезти до Лісабона, а потім і на рідну Мадейру, Кубок світу.

Підбір виконавців у збірній Португалії, мабуть, найсильніший із часів "золотого покоління" початку 2000-х. І саме Роналду – зв'язковий між цими двома епохами. Критики наполягають, що фігура 5-разового володаря "Золотого м'яча" гальмує вихід збірної на новий рівень. Але він все ще здатен робити різницю.

Роналду відведена роль центрфорварда в улюбленій схемі Сантуша 4-3-3. Ліворуч в атаці, найімовірніше, гратиме Рафаель Леау з "Мілана", а от позиція правого вінгера залишається вакантною з кількома претендентами. Мозок цієї команди розташований у середній лінії. Бернарду Сілва стараннями Гвардіоли трансформувався з конвеєрного вінгера в модерного плеймейкера.

Фантастичний вибір і в лінії оборони. Фактично на всі чотири позиції є рівноцінні виконавці. Праворуч можуть зіграти Канселу та Далот, ліворуч – Геррейру та Мендеш, а в центрі за спинами Пепе, Данілу та Діаша з'явився 19-річний вундеркінд "Бенфіки" Антоніу Сілва. Перемога в групі – завдання мінімум.

Гана

  • Рейтинг ФІФА: 61-ше місце
  • Найкращий результат на чемпіонатах світу: чвертьфінал (2010)
  • Головний тренер: Отто Аддо
  • Капітан: Андре Аю
  • Провідний гравець: Іньякі Вільямс

"Блек Старз" повернулися на Мундіаль після невиходу на ЧС-2018. Утаємничені в перипетії місцевого футболу оглядачі співають оди новій генерації зірочок із берегів Гвінейської затоки. За союз поколінь тут свій відповідальний – керманич команди Отто Аддо, який запам'ятався виступами в дортмундській "Боруссії".

Як тренер він ще не надто знайомий широкому загалу. Проте, трудовий шлях 47-річного фахівця виглядає цікаво. Розпочав із ролі асистента в "Ганновері" U-19, був шефом скаутської служби збірної Гани, став помічником Едіна Терзіча в "Боруссії" Д. Керування збірною – перехід на новий рівень, але заслужений.

Аддо очолив Гану перед вирішальними матчами за путівку в Катар проти нігерійців. Використав гнучку схему, що переходила від 4-3-3 до 4-2-3-1. Вирішальна роль у тих матчах належала трійці в центрі поля в складі Баби, Партея і Кудуса – завзятість в обороні та винахідливість в атаці.

Тепер же ростер національної команди став ще ширшим. Шанс проявити себе матиме Іньякі Вільямс. Уродженець Країни Басків вирішив виступати за збірну батьків, які колись у пошуках кращої долі пішки перейшли Сахару та опинилися на Піренеях. Рекордсмен за кількістю матчів поспіль у Ла Лізі може стати головною зброєю команди на Мундіалі.

Уругвай

  • Рейтинг ФІФА: 14-те місце
  • Найкращий результат на чемпіонатах світу: чемпіон (1930, 1950)
  • Головний тренер: Дієго Алонсо
  • Капітан: Дієго Годін
  • Провідний гравець: Федеріко Вальверде

Свої проводи ветеранів будуть і в складі "селесте". Катарський Мундіаль, найімовірніше, буде останнім для цілої плеяди зірок Уругваю – Муслери, Годіна (по 36 років), Касереса, Суареса та Кавані (по 35). Усі вони ще торували шлях у півфінал ЧС-2010 із неймовірним El Maestro Оскаром Табаресом на чолі.

Та епоха легендарного тренера закінчилася. Торік його замінив 47-річний Дієго Алонсо та вивів латиноамериканців на чемпіонат світу з третього місця в кваліфікації, хоча на старті відбору Уругвай плентався за межами топ-5. Новий керманич став тим ковтком свіжого повітря, якого так бракувало збірній.

Алонсо на чолі національної команди вдосталь поекспериментував зі схемами. У цьогорічних спарингах Уругвай встиг використати формації 4-4-2, 4-1-4-1, 4-3-3 і навіть 3-5-2. При виборі тактичної побудови на ЧС-2022 тренерський штаб, вочевидь, відштовхуватиметься від суперника та ігрової форми форвардів.

Попри солідний вік, Едінсон Кавані та Луїс Суарес провели результативні пів року, тож Дарвін Нуньєс не буде гарантованим першим варіантом в атаці уругвайців. Головна ж надія "селесте" гратиме трохи глибше. Феде Вальверде не тільки додав у кількості голів та асистів у сезоні 2022/23, але й замахнувся на роль нового лідера мадридського "Реала".

Південна Корея

  • Рейтинг ФІФА: 28-ме місце
  • Найкращий результат на чемпіонатах світу: півфінал (2002)
  • Головний тренер: Паулу Бенту
  • Капітан: Сон Хин Мін
  • Провідний гравець: Кім Мін Дже
  • "Азійські тигри" тишком-нишком пробралися на ювілейний, десятий поспіль Мундіаль. Найбільшим досягненням корейців залишається півфінал домашнього ЧС-2002, коли не без допомоги скандального суддівства збірна почергово вибила Іспанію та Італію, але непідкореною вершиною залишився Бундестім.

На форумі в Росії чотири роки тому збірна Кореї хоч і не вийшла в плей-офф, але помстилася німцям. "Азійські тигри" здолали команду Йоахіма Льова в останньому матчі групи та потягнули чинних на той час чемпіонів із собою на дно. Цьогоріч корейці спробують повторити бодай цей фокус.

Улюбленою схемою керманича збірної Паулу Бенту стали 4-1-3-2. Ця формація спеціально підлаштована під головний актив команди – зірку АПЛ Сон Хин Міна. Під керівництвом португальського тренера він забив 12 м'ячів і віддав 9 асистів (34 матчі) та підтвердив правильність побудови.

Та мода невблаганна. У нещодавньому спарингу проти Ісландії Бенту несподівано виставив формацію 3-4-3. Щоправда і Сон у тому матчі на полі не з'явився. Проте, туману в очі суперникам по групі тренерський штаб Південної Кореї запустити зумів. Тепер Уругвай ламатиме голову над потенційною схемою "Азійських тигрів" у стартовому турі.

Прогноз для групи H

Після жеребкування у восьмому за ліком квартеті Мундіалю оформився дует фаворитів. Португальці та уругвайці зобов'язані долати груповий етап, попри відчайдушний чи не надто спротив суперників. Хоча і Гана, і Південна Корея можуть здивувати.

Читайте також