На аукціоні автопортрет робота Софії продали за 688 тисяч доларів

Покупець зазначив, що відчув "мурашки" після покупки картини
На аукціоні автопортрет робота Софії продали за 688 тисяч доларів
Робот Софія (фото: CNN)
26 Березня 2021, 05:12
читать на русском

Автопортрет людиноподібного робота Софії продали на аукціоні у вигляді невзаємозамінних токенів (NFT) за 688 тисяч доларів.

Про це повідомляє CNN.

Спочатку малюнок "Sophia Instantiation" створив художник та партнер блокчейн-інвестиційної компанії Eterna Capital Андреа Боначето. Він написав яскравий кольоровий портрет Софії, який був оброблений нейронними мережами робота. Потім Софія намалювала інтерпретацію образу в одному екземплярі.

Інші малюнки робота мали по 30 копій та коштували на аукціоні від 2 500 до 3 000 доларів за кожну. Загалом аукціон продав витворів Софії на суму в мільйон доларів.

Як повідомив аукціонний майданчик Nifty Gateway, автопортрет був "повністю заснований на рішеннях, які вона ухвалювала без будь-якої людської допомоги". Оригінал картини робота додали до цього ж лота.

Читайте також

Покупцем став криптохудожник на прізвисько "888". Придбавши роботу, він відчув "мурашки". Про це він написав у своєму твіттері.

Зазначається, що автопортрет був не єдиним витвором мистецтва робота, що продали на аукціоні. Софія також створила портрети людей, які брали участь у розробці  робота, зокрема засновника Hanson Robotics Девіда Хенсона та дослідника штучного інтелекту Бена Гертцеля.


Контекст. Софія - людиноподібний робот  та виглядає як жінка. Її розробила гонконгзька компанія Hanson Robotics. А спроєктували її так, щоб вона могла вчитися й адаптуватися до поведінки людей, а також для співпраці з ними. За основу зовнішності було взято акторку Одрі Хепберн.

У жовтні 2017 року Софія стала підданою Саудівської Аравії та першим роботом, що отримав громадянство будь-якої країни.

1