На дороги України виїдуть перші "фантомні" патрулі

Нові поліційні авто "Фантом" вимірюватимуть швидкість під час руху
21 Грудня, 16:39 238

Національна поліція України отримала перші чотири автомобілі "Фантом" на основі Skoda Kodiaq для вимірювання швидкості під час руху.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив голова Держагентства інфраструктурних проєктів Кирило Хомяков.

Щойно передали 4 автівки, які будуть оснащені інтегрованою системою контролю швидкості рухомих транспортних засобів. Саме завдяки цим системам патрульні зможуть фіксувати порушення швидкості в русі - по ходу патрульного авто, навпроти та навіть позаду, - розповів Хомяков про технічні можливості нових машин.

Перші "Фантоми" зібрані на основі кросоверів Skoda Kodiaq і пофарбовані у сірий колір.

Вартість нових автівок - 3,7 млн грн. Зазначимо, що ці чотири машини -  пілотний проєкт, а в наступному році у Держагентстві планують закупити ще 125 "Фантомів" інших моделей. У поліції закупатимуть різні автівки для того, щоби порушники не могли чітко їх упізнавати серед потоку машин на дорогах.

Як видно на відео, авто не оснащені розпізнавальними знаками. Червоно-сині маячки включатимуть у виключних випадках при затриманні порушників.

Читайте також

Загалом же МВС планує найближчими роками вивести на українські дороги 300 фантомних патрулів, обладнаних подібною апаратурою. Таким чином, майбутня система контролю швидкості в Україні складатиметься з кількох частин: стаціонарних камер у місцях підвищеної аварійності, фантомних патрулів і ручних камер TruCam.

Нагадаємо, Державне агентство автомобільних доріг України ("Укравтодор") розробило пропозиції щодо зміни переліку стандартних засобів, які використовують на дорозі для підвищення безпеки дорожнього руху. Ці зміни набули чинності з 1 листопада 2020 року. Тепер, окрім "лежачих поліціянтів", пригальмовувати водіїв будуть острівці безпеки, бордюрні розширення, чокери і розділювальні смуги