На Гаїті провалилася спроба держперевороту та замаху на президента

Правоохоронці заарештували понад 20 людей
На Гаїті провалилася спроба держперевороту та замаху на президента
Протести на Гаїті (фото: BBC News)
9 Лютого 2021, 05:04
читать на русском

На острові Гаїті понад 20 людей заарештували за підготовку державного перевороту і замаху на президента.

Про це повідомляє BBC News.

23 людини, зокрема суддя верховного суду і високопоставлений офіцер поліції, заарештовані в неділю за звинуваченням у підготовці державного перевороту і замаху на президента Республіки Гаїті Жовенеля Моїза, - йдеться в повідомленні.

Своєю чергою, президент Моїз подякував службі безпеки та заявив, що метою змовників був замах на його життя.

Президент Республіки Гаїті Жовенель Моїз

Президент Республіки Гаїті Жовенель Моїз (фото: BBC News)

Наразі точно невідомо, хто стоїть за спробою перевороту в цій країні, яка є однією із найбідніших країн Західної півкулі. Близько 60% населення живуть менше, ніж на два долари (близько 60 грн) в день.

Гаїті знаходиться в політичній кризі - влада і опозиція сперечаються про те, скільки чинний президент може залишатися ще при владі.

Моїз вважає, що за конституцією його повноваження закінчуються через рік, 7 лютого 2022 року. Опозиція вважає, що вони закінчуються роком раніше, у неділю 7 лютого 2021 року. США підтримали позицію Моїза.

Читайте також

Опозиція вже кілька років проводить мітинги в столиці острівної держави Порт-о-Пренс, протестуючи проти корупції та розгулу злочинності.

Влада вже заявляли про спробу перевороту, коли в лютому минулого року учасники протесту спорудили барикади в столиці, а поліцейські, які потребують поліпшення умов праці, напали на армійський штаб.

1