На кордоні Вірменії та Азербайджану нове зіткнення: що відбувається

Обидві сторони звинуватили один одного в провокаціях
Головне
На кордоні Вірменії та Азербайджану нове зіткнення: що відбувається
Армія Азербайджану (фото: Міноборони АР)
13 Вересня 2022, 08:28
читать на русском

У ніч на 13 вересня розпочалося загострення ситуації на кордоні Азербайджану та Вірменії.

Про це повідомили в Міністерстві оборони Азербайджану.

Підрозділи збройних сил Вірменії здійснили масштабні диверсії на напрямках Дашкасан, Кельбаджар і Лачин азербайджано-вірменського державного кордону. Диверсійні групи збройних сил Вірменії мінували райони і шляхи постачання між позиціями підрозділів азербайджанської армії на різних напрямках, використовуючи гірський рельєф місцевості та наявні ущелини в темний час доби. Внаслідок невідкладних заходів, вжитих нашими підрозділами з метою негайного запобігання цим діям, відбувся бій, - йшлося в повідомленні.

Зазначили, що деякі позиції азербайджанської армії були обстріляли з різних видів зброї підрозділами збройних сил Вірменії. У результаті чого були страти серед особового складу та пошкоджена військова інфраструктура. З метою запобігання провокацій підрозділи Азербайджанської Армії вживають рішучих заходів у відповідь.

Вживаються необхідні заходи для придушення вогневих точок збройних сил Вірменії та недопущення розширення масштабів військового конфлікту.Є втрати серед особового складу та бойової техніки збройних сил Вірменії, задіяних у диверсійних діях, - пояснили в Міністерстві.

У Міністерстві переконані, що Вірменія готується до широкомасштабної військової провокації.

Такими діями Вірменія також має на меті уповільнити реалізацію масштабних проєктів цивільної інфраструктури, які реалізує Азербайджан у звільнених від окупації прикордонних регіонах, і підтримувати атмосферу напруженості біля кордонів Азербайджану, - додали в повідомленні.

Своєю чергою у Міноборони Вірменії заявили, що Азербайджан відкрив вогонь з артилерії та великокаліберної зброї у бік населених пунктів Ґоріс, Сотк та Джермук. Проте цю інформацію спростував Азербайджан.

Пізніше Азербайджан зробив офіційну заяву та назвав Вірменію "державою-агресором".

В Азербайджані зробили офіційну заяву щодо загострення ситуації на кордоні. Там стверджують, що відповідальність за ескалацію конфлікту "лежить на військово-політичному керівництві Вірменії".

Єдиною державою-агресором і окупантом в регіоні є Республіка Вірменія. Присутність особового складу і техніки збройних сил Вірменії в карабаській економічній зоні Азербайджану продовжується, - йшлося у відомстві.

Азербайджан готовий застосовувати локальні контрзаходи у відповідь на широкомасштабну провокацію Вірменії.

Продовжувана Вірменією політика військового авантюризму та реваншизму, інтенсивний обстріл позицій азербайджанської армії на Кельбаджарському, Лачинському, Дашкасанському та Гедабейському напрямках протягом останнього місяця та масштабні провокації, які вона застосувала сьогодні, є основними причинами ескалації конфлікту, - пояснили в Міноборони.

Нагадаємо, Вірменія є членом ОДКБ, у результаті чого через загострення ситуації може звернутися за допомогою до Росії, Білорусі, Казахстану, Киргизстану та Таджикистану. Адже напад на Вірменію, означає напад на весь блок.

Зокрема, прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян уже зателефонував президенту РФ Володимиру Путіну. У розмові глава вірменського уряду говорив про "провокаційні та агресивні" дії ЗС Азербайджану, які "супроводжувалися обстрілами з артилерійської та великокаліберної вогнепальної зброї". Сторони домовилися бути на зв'язку щодо загострення на кордоні.

Після прем'єр-міністр Вірменії зателефонував президенту Франції Еммануелю Макрону.

1