На користування мобільним зв’язком та Інтернетом в Україні можуть накласти тимчасові обмеження

Кабмін зареєстрував законопроєкт, який передбачає примусове тимчасове обмеження користування мобільним зв’язком та Інтернетом
На користування мобільним зв’язком та Інтернетом в Україні можуть накласти тимчасові обмеження
Збій в Інтернеті (Фото: picabu)
10 Листопада 2022, 09:15
читать на русском

Кабінет Міністрів зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт №8185 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо застосування правоохоронними органами безпілотних повітряних суден та протидії їх незаконному використанню, яким пропонується законодавчо закріпити можливість тимчасового обмеження користування мобільним зв’язком та Інтернетом в Україні.

Про це повідомляє видання "Судово-юридична газета".

Законопроєктом пропонується доповнити статтю 43 Закону "Про електронні комунікації" новою частиною та передбачити, що:

Для забезпечення державної безпеки, громадської безпеки і порядку, протидії диверсійним проявам і злочинності підрозділами спеціальних користувачів радіочастотного спектра, визначених пунктами 1 – 6, 8 та 11 частини другої цієї статті (Міноборони, СБУ, Служба зовнішньої розвідки, МВС, УДО, Державна прикордонна служба, Нацполіція), можуть бути застосовані радіоелектронні засоби або випромінювальні пристрої спеціального призначення для тимчасового обмеження електронної комунікації (телекомунікації) в окремих місцевостях на час, необхідний для усунення загроз життєво важливим інтересам людини і громадянина, суспільства і держави з урахуванням мінімізації обмежень використання електронних комунікаційних мереж та/або послуг.

Таким чином, пропонується тимчасово обмежувати в окремих місцевостях можливість користування Інтернетом та мобільним зв’язком.

Слід зазначити, що законодавство про правовий режим воєнного стану передбачає встановлення регулювання у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, роботи постачальників електронних комунікаційних мереж та/або послуг поліграфічних підприємств, видавництв, телерадіоорганізацій, телерадіоцентрів та інших підприємств, організацій та установ культури, засобів масової інформації, тощо.

Також передбачається:

  • використання місцевих радіостанцій, телевізійних центрів та друкарень для військових потреб та проведення роз’яснювальної роботи серед військових та населення;
  • можливість забороняти роботу приймальних радіостанцій особистого та колективного користування та передачу інформації через комп’ютерні мережі, тобто допускається, серед іншого, обмеження користування Інтернетом та регулювання діяльності мобільних операторів.

Цими ж змінами пропонується встановлювати тимчасові обмеження на використання мобільного зв’язку та Інтернету в окремих випадках й у мирний час.

Нагадаємо, через те, що російські ракети пошкодили інфраструктуру мережі мобільного зв'язку в Україні, у багатьох регіонах можуть спостерігатися труднощі в її роботі. І хоч фахівці активно займають її відновленням, Держспецзв'язку рекомендує вжити заходів з економного використання мережі.

Читайте також

1