На Одещині колишні депутати від ОПЗЖ вкрали 32 баржі "Українського Дунайського пароплавства"

Збитки підприємства становлять понад 80 мільйонів гривень
На Одещині колишні депутати від ОПЗЖ вкрали 32 баржі "Українського Дунайського пароплавства"
26 Січня 2024, 11:43
читать на русском

СБУ спільно з НАБУ та САП викрила масштабну схему розкрадання майна державної компанії "Українське Дунайське пароплавство".

Про це повідомила Служба безпеки України в Telegram

За інформацією спецслужби, зловмисники привласнили 32 баржі торговельного флоту підприємства на загальну суму понад 80 млн грн.

За даними слідства, оборудку організували двоє колишніх депутатів Одеської обласної ради від забороненої партії "Опозиційна платформа – за життя" та ексочільник судноплавної компанії.

У 2017 році вони уклали декілька договорів між пароплавством та підконтрольною фірмою на оренду вищезгаданих суден.

Однак замість використання за призначенням ділки вивезли державні баржі за територію України, змінили їхні номерні знаки та фіктивно перереєстрували їх на афілійовану компанію.

Після цього судна переправили до однієї із країн Близького Сходу. Там їх розібрали та виготовили з них 12 барж більшої вантажності, які надалі фігуранти використовували у власних комерційних цілях. Зокрема, на території України, але уже під іншою реєстрацією.

Наразі правоохоронці встановили місцезнаходження всіх викрадених суден та заарештували їх.

Трьом організаторам оборудки і трьом їхнім спільникам повідомлено про підозру у шахрайстві, заволодінні чужим майном та вчиненні правочинів із майном, одержаним після відмивання доходів.

Зловмисникам загрожує до 12 років тюрми.

Арештовані баржі передані в управління Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА).

Нагадаємо, за даними журналістів, компанія WDG, яка належить хорватському торговцю зброєю Звонку Зубаку та його сину Матіасу, витратила понад 5 млн євро на придбання закинутої фабрики Vitezit. На купівлю заводу пішли кошти, які Міноборони України виділило у грудні 2022 року на закупівлю мінометних мін.

Читайте також

1