Четверо суддів Білгород-Дністровського суду заробили понад 3 мільйони доларів, допомагаючи чоловікам фіктивно розлучитися, аби уникнути мобілізації

Лише минулого року цей місцевий суд ухвалив 853 рішення на користь батька щодо місця проживання дитини.
Четверо суддів Білгород-Дністровського суду заробили понад 3 мільйони доларів, допомагаючи чоловікам фіктивно розлучитися, аби уникнути мобілізації
9 Січня 2024, 19:55
читать на русском

Розташований за 80 км від Одеси на березі лиману Білгород-Дністровський став справжньою меккою для українських чоловіків, які прагнуть розлучитися і через суд узаконити проживання дітей з ними – а разом з тим отримати і захист від мобілізації та можливість виїзду за кордон.

Про це пише видання NGL.media.

Звичайно, кількість таких рішень зросла в судах по усій країні, але Білгород-Дністровський міськрайонний суд явно вибивається із загального ряду – понад 30% рішень усієї судової системи України  припадають саме на цей маленький суд.

З позовами до Білгород-Дністровського міськрайонного суду звертаються з усієї країни – з Києва, Чернігова, Львова і навіть з карпатського села Яблуниця. За словами джерела в НАБУ, це стало можливим, зокрема, завдяки укладанню фіктивних договорів оренди житла в Білгород-Дністровському районі.

NGL.media виявили незвичну концентрацію таких справ у Білгород-Дністровському міськрайонному суді, який впродовж 2023 року ухвалив понад 850 таких рішень – це понад 30% від усіх рішень по країні.

Майже усі ці рішення ухвалили лише четверо суддів цього суду – голова Олександр Боярський (364), Сергій Савицький (312), Валентин Заверюха (124) та Юлія Шевчук (30).

За даними НАБУ, організатором такої схеми уникнення мобілізації чоловіків є колишній голова Білгород-Дністровського міськрайонного суду Олександр Боярський. Наразі підтверджена причетність до цієї схеми трьох суддів, а також адвокатів і посередників.

"Охочих осіб для отримання фіктивного судового рішення підшуковували, серед іншого, через рекламу у соціальних мережах, в т.ч. TikTok, месенджері Telegram, а також за рахунок особистих контактів", – розповів один з детективів НАБУ, який веде цю справу.

За його словами, така послуга коштувала від 3500 доларів США, які клієнти виплачували адвокатам згідно з офіційними договорами про надання правової допомоги, а уже адвокати передавали гроші суддям.

Зважаючи за кількість рішень Дністровського міськрайонного суду з ознаками фіктивності лише впродовж минулого року (853) загальну річну «виручку» організаторів схеми можна оцінити у три мільйони доларів США.

І сьогодні ж СБУ та НАБУ повідомили про затримання одного з цих суддів на отриманні хабаря за послуги.

"Встановлено, що за 3,5 тис. американських доларів у суді приймалися рішення, які дозволяли чоловікам призовного віку уникнути мобілізації та виїхати за кордон". - йдеться в повідомленні.

Також у повідомленнях сказано, що за період своєї діяльності

Що відомо про суддів, які допомагали ухилитися від мобілізації

Колишній голова Білгород-Дністровського міськрайонного суду Олександр Боярський, як не дивно, досі перебуває під слідством за іншу справу. Два роки тому детективи ДБР викрили його на спробі шахрайства, проте справа ще не завершена – остання ухвала датована травнем 2023 року. В кінці 2021 року Вища рада правосуддя навіть відсторонила Боярського від суддівства, але уже через два місяці він повернувся на посаду. У жовтні 2023 року на посаді голови суду його замінив Валентин Заверюха, а Боярський перейшов на посаду судді.

Боярський добре відомий місцевим журналістам. Ще у 2017 році одеські медіа писали про невідповідність його рівня життя і офіційної зарплати. У відповідь суддя публічно заявив журналістам, що журналісти просто заздрять йому.

Про суддю Сергія Савицького відомо мало – його прізвище можна знайти лише в розкладі судових засідань.  А от ще двоє суддів фігурували у публікаціях місцевих медіа. У 2019 році Валентин Заверюха заявляв про погрози через свою професійну діяльність; того ж року НАЗК провело перевірку його декларації за 2016 рік, виявивши там недостовірні відомості, які, втім потрактували як прості помилки.

Юлія Шевчук у 2020 році у власному будинку стала жертвою нападу грабіжників, які сильно побили її і викрали коштовності на 150 тис. грн. За кілька тижнів поліція затримала грабіжників.

Читайте також