Як призначають пенсію: що таке індивідуальний коефіцієнт зарплати

Щоб визначити основний розмір пенсії, індивідуальний коефіцієнт зарплати потрібно помножити на середню зарплату по країні за три роки
Як призначають пенсію: що таке індивідуальний коефіцієнт зарплати
Фонд, гроші (Фото: pexels)
9 Січня 2024, 18:52
читать на русском

На розмір майбутньої виплати впливає багато різних факторів. Один з таких – індивідуальний коефіцієнт зарплати.

Експерт з питань пенсійного забезпечення Сергій Коробкін пояснив, що це і як його порахувати самостійно, пише "На пенсії".

Щоб порахувати індивідуальний коефіцієнт зарплати, необхідно знати всю свою зарплату, починаючи щонайменше з 1 липня 2000 року до моменту призначення пенсії. При цьому потрібно знати і середню зарплату по країні за кожен місяць із зазначеного періоду.

Спочатку треба визначити коефіцієнт зарплати за кожен місяць. Для цього потрібно розділити свою зарплату в конкретному місяці на зарплату по країні в цьому місяці. А потім виводиться середнє значення за всі роки.

"Наприклад, ми знаємо, що за останніми даними середня зарплата в Україні у травні 2023 року склала 14109,64 гривні. Якщо людина в цьому місяці отримала зарплату, наприклад, мінімальну – 6700 гривень, то коефіцієнт зарплати за цей місяць буде дуже маленьким: 6700 : 14109,64 = 0,47485. Ну, а далі потрібно прорахувати коефіцієнт по кожному місяцю за всі 23 попередні роки", – пояснив він.

Щоб визначити основний розмір пенсії, індивідуальний коефіцієнт зарплати потрібно помножити на середню зарплату по країні за три роки, що передують року звернення по призначення пенсії, і на коефіцієнт стажу.

Нагадаємо, Пенсійний фонд України розробив проєкт порядку встановлення особи одержувача пенсії, інших соціальних виплат шляхом відеоконференцзв’язку. Сеанс триватиме орієнтовно 20 хвилин.

Читайте також

1