До Пенсійного фонду можна буде не ходити: ПФ розробив систему відеоідентифікації одержувачів соцвиплат

Відтак усі документи для отримання пенсії можна буде подати через інтернет, а також встановити особу заявника для відновлення виплат
До Пенсійного фонду можна буде не ходити: ПФ розробив систему відеоідентифікації одержувачів соцвиплат
Вихід на пенсію
23 Лютого 2024, 16:48
читать на русском

Пенсійний фонд України розробив проєкт порядку встановлення особи одержувача пенсії, інших соціальних виплат шляхом відеоконференцзв’язку. Сеанс триватиме орієнтовно 20 хвилин.

Про це йдеться у проєкті постанови фонду, розміщеному для обговорення на сайті Федерації профспілок України (ФПУ).

Як зазначається в документі, постановою Кабінету міністрів від 4 серпня 2023 року № 806 передбачено, що за заявами через вебпортал ПФУ виплата пенсії може бути відновлена у разі встановлення особи пенсіонера у режимі відеоконференцзв’язку.

Проектом встановлюється, що заява та інші звернення щодо проведення відеоідентифікації подаються через вебпортал ПФУ шляхом заповнення відповідного електронного бланка або за допомогою засобів телефонного зв’язку через визначені контактні центри. До заяви можуть бути додані ідентифікаційні документи.

Відеоідентифікація здійснюється в узгодженні з одержувачем час та спосіб її проведення, в тому числі в телефонному режимі.

Перелік месенджерів, що можуть бути використані для проведення відеоідентифікації, розміщуються на офіційному вебсайті ПФУ

Відеоідентифікація здійснюється протягом 30 календарних днів, але не раніше 10 робочих днів з дати подання заяви (звернення).

Під час відеоідентифікації уповноважений працівник здійснює відеофіксацію:

  1. особи, відеоідентифікація якої здійснюється;
  2. особи з власним ідентифікаційним документом / документом, що посвідчує особу, а саме сторінки / сторони, що містять фото власника.

Відеофіксація проводиться таким чином, щоб відеозображення давали змогу однозначно розпізнати особу та деталі ідентифікаційного документа / документа, що посвідчує особу (зокрема фото, ідентифікаційні дані, що містяться на такій сторінці ідентифікаційного документа).

Уповноважений працівник забезпечує здійснення під час відеоідентифікації таких перевірок документа, що посвідчує особу / свідоцтва про народження дитини:

  • на предмет ознак пошкодження, підробки (зокрема того, що в цей документ вклеєно фото, в тому числі при досягненні певного віку, що відповідні елементи, текст, розмір символів та проміжків між ними розміщені належним чином);
  • приналежності наданого документа фізичній особі, відеоідентифікація якої здійснюється (візуальна перевірка відповідності обличчя особи);
  • візуальної перевірки того, що наданий документ містить ті захисні елементи, які повинен мати документ такого типу та які можна виявити під час його огляду при природному освітленні. З метою перевірки захисних елементів документа (зокрема оптико-перемінної фарби, 3D-ефекту, анімаційного ефекту, голографічної стрічки, захисної сітки, мікротексту тощо) уповноважений працівник надає відповідні інструкції особі, відеоідентифікація якої здійснюється, щодо виконання додаткових дій з документом перед камерою (зокрема повернути свій документ під різними кутами горизонтально та вертикально).

Тривалість відеоідентифікації повинна бути достатньою для встановлення особи (орієнтовно 20 хвилин). У разі наявності ознак підозрілої поведінки особи, відеоідентифікація якої здійснюється, уповноважений працівник має поставити додаткові (у тому числі непрямі) запитання на знання власних ідентифікаційних даних, при цьому тривалість проведення відеоідентифікації може бути продовжена.

Нагадаємо, Пенсійний фонд України підготував зміни до Порядку оформлення, виготовлення та видачі документів, що підтверджують призначення особі пенсії. Від паперового посвідчення можна буде відмовитися.

Читайте також

1