Магнітні бурі у березні-2024: початок весни видасться спокійним

Землян "штормитиме" лише три дні наприкінці березня
Магнітні бурі у березні-2024: початок весни видасться спокійним
Магнітні бурі (Фото: ТСН)
23 Лютого 2024, 15:47
читать на русском

За прогнозами метеорологів, у березні буде лише 3 дні з сильними магнітними бурями: 20, 29 та 31 березня. У ці дні може погіршитися сон та підвищитися чутливість до перепадів погоди. Також можна відчути головний біль або загальну слабкість.

Нагадаємо, магнітні бурі доволі звичне для планети явище, яке викликає дискомфорт. Від нього потерпає не тільки здоров'я людей, а і небесний простір чи системи зв'язку. Спричинені вони неодноразовими вибухами на сонці, що продукують викиди часток, які зачіпають магнітне поле землі.

Метеозміни нерідко негативно відображаються на здоров'ї людей. Бурі нерідко викликають мігрені, впливають на тиск і серце. У ці дні варто бути обережними й особливо звертати увагу на дотримання здорового ритму життя: правильно харчуватися, знизити кількість жирної їжі, спати не менше 8 годин і більше гуляти на свіжому повітрі.

Довідка: Корональні викиди маси, що призводять до появи геомагнітних бур на Землі, виникають в особливих регіонах на Сонці, які називаються сонячними плямами. Коли лінії магнітного поля на поверхні Сонця стають надто заплутаними і раптово розриваються, відбувається спалах, але він не завжди супроводжується, як у цьому випадку, викидами плазми. Якщо сонячна пляма спрямована у бік нашої планети, то потік плазми, що летить крізь космос із величезною швидкістю, врізається у наше магнітне поле.

Останніми місяцями на Сонці відбувається дуже багато спалахів із корональними викидами маси, і це відбувається не просто так. Річ у тім, що на Сонце існує 11-річний цикл його активності з періодами затишшя і максимального підйому. Останній називається сонячним максимумом і наша зірка поступово до нього наближається.

Згідно з прогнозами вчених, пік сонячної активності настане в липні 2025 року, а до цього на нашій зірці все частіше відбуватимуться виверження, які викликатимуть геомагнітні бурі різної потужності.

Нагадаємо, попри те, що  українцям, і так нелегко у воєнний час, під час теперішньої зимової погоди чимало людей скаржаться на занепад сил і зниження працездатності. Сезонні зміни погоди спричиняють різке зростання кількості людей із хворим серцем та судинами. Для таких пацієнтів метеозалежність – важливий фактор, тому ці хворі зазвичай уважно стежать за прогнозами погоди.

1