Нардепи пропонують посилити відповідальність за порушення ПДР: за що штрафуватимуть більше

Парламентарі хочуть встановити штрафи за несезонні шини та змінити процедуру визначення швидкості руху
Важливо
Нардепи пропонують посилити відповідальність за порушення ПДР: за що штрафуватимуть більше
Оформлення ДТП Фото: поліція
23 Лютого 2024, 14:46
читать на русском

Група депутатів Верховної Ради пропонує посилити відповідальність у сфері безпеки дорожнього руху. Поданий ними законопроєкт №11029 від 20.02.2024 року "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Закону України "Про дорожній рух" вже передано на розгляд профільного комітету.

Він розроблений за участю Міністерства внутрішніх справ та Національної поліції України.

Зокрема, автори пропонують встановити відповідальність за керування транспортними засобами з шинами, що не відповідають сезонним вимогам.

Перше таке порушення пропонують карати штрафом у розмірі 100 неоподатковуваних мінімальних доходів громадян. Наразі це 1700 грн. За повторне порушення — штраф у розмірі від 200 до 500 неоподатковуваних мінімумів (3400 – 8500 грн) з позбавленням водійських прав на 3-6 місяців.

Також законопроєктом передбачено зміни до процедури визначення середньої швидкості руху. Середньою швидкістю вважатиметься швидкість, зафіксована приладами контролю за дотриманням ПДР з функціями фото, відеофіксації, за принципом "відстань/час" не менше ніж двома зонами контролю.

На думку авторів, впровадження системи "секційного контролю швидкості" дозволить значно знизити аварійність на дорогах та забезпечить ефективніший метод ідентифікації порушників та притягнення їх до відповідальності. Як зазначено в пояснювальній записці, подібний метод визначення середньої швидкості працює в Німеччині, Австрії, Польщі, Нідерландах, Італії та Швейцарії.

Нагадаємо, часто водії забувають про стан автомобільних номерів, і це також призводить до штрафів.

Читайте також

1