У Пенсійному фонді пояснили, коли треба звертатися до ПФ після досягнення пенсійного віку

Звернення за призначенням пенсії може здійснюватися в будь-який час після виникнення права на пенсію
У Пенсійному фонді пояснили, коли треба звертатися до ПФ після досягнення пенсійного віку
Пенсіонери, пенсійне посвідчення Фото: https://t.me/verkhovnaradaukrainy/5617
27 Грудня 2023, 13:18
читать на русском

Щоб отримати пенсію вчасно потрібно подати заяву до ПФУ протягом трьох місяців після досягнення пенсійного віку.

Про це повідомляє пресслужба Пенсійного фонду України у Facebook.

Як зазначили в пресслужбі, звернення за призначенням пенсії може здійснюватися в будь-який час після виникнення права на пенсію.

"Якщо звернення за пенсією відбувається протягом трьох місяців з дня досягнення особою пенсійного віку, пенсія призначається з дня, що настає за днем досягнення пенсійного віку", - повідомили у ПФУ.

При цьому днем звернення за призначенням пенсії вважається день прийняття органом ПФУ відповідної заяви з необхідними документами.

"Таким чином, якщо ви подасте заяву до спливу трьох місяців після досягнення 60 років (до 24 грудня), пенсію буде призначено з 25 вересня", - йдеться в відповіді ПФУ на питання пенсіонера.

Нагадаємо, за умовами пенсійної реформи 2011 року, страховий стаж, необхідний для виходу на пенсію, поступово збільшується. З 2028 року це буде 35 років.

Особи, які досягли віку 60 років у 2023 році, мають право на призначення пенсії за віком за наявності страхового стажу не менше 30 років. Стаж поступово збільшується за умовами пенсійної реформи.

Право на призначення пенсії за віком мають ті, кому у 2023 році виповнилось:

  • 60 років - за наявності не менше 30 років страхового стажу,
  • 63 роки - за наявності 23 років страхового стажу,
  • 65 років - за наявності не менше 15 років страхового стажу.

Нагадаємо, незабаром пенсії для українців нараховуватимуться по-новому. У нарахуванні пенсій буде запроваджена бальна система. Вона вирівняє диспропорції між пенсіонерами, які давно вийшли на пенсію, і тими, хто зробив це нещодавно. Відповідно, виплати пенсіонерам, які виходили на пенсію раніше, підтягнуться до сучасного рівня, розповів прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Читайте також