В Україні пенсії нараховуватимуть балами: Шмигаль розповів про нововведення

У березні 2024 року проведуть індексацію пенсій
Головне
В Україні пенсії нараховуватимуть балами: Шмигаль розповів про нововведення
Кабмін Фото: kmu.gov.ua
23 Вересня 2023, 06:03
читать на русском

У нарахуванні пенсій буде запроваджена бальна система. Вона вирівняє диспропорції між пенсіонерами, які давно вийшли на пенсію, і тими, хто зробив це нещодавно.

Відповідно, виплати пенсіонерам, які виходили на пенсію раніше, підтягнуться до сучасного рівня, розповів прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Як це працюватиме

Щомісяця працевлаштовані громадяни сплачують внесок до пенсійного фонду. Внесок буде перерахований у бали відповідно до співвідношення між зарплатою людини та середньою зарплатою по Україні на той момент.

"Якщо ви платили внески із зарплати, яка є середньою по країні, — отримуєте 10 балів. Вище середньої по країні — отримуєте, наприклад, 12 або більше балів, менше середньої — 8 балів", - йдеться у повідомленні.

Потім ці бали щороку будуть так само перераховуватись назад у пенсію відповідно до актуальної середньої заробітної плати. Так зробимо солідарну пенсійну систему захищеною від інфляції та девальвації.

Раніше повідомлялось, що Уряд ухвалив проєкт державного бюджету на 2024 рік. У бюджеті на наступний рік передбачили доходи у розмірі 1 трлн 560 млрд грн, а видатки - 3 трлн 108 млрд грн. Кабмін вже спрямував до Верховної Ради проєкт бюджету.

Читайте також