Як оформити пенсію, якщо частина документів втрачені: пояснення юриста

Є кілька способів підтвердити свій трудовий стаж і зарплату
Як оформити пенсію, якщо частина документів втрачені: пояснення юриста
Перерахунок пенсії (Фото: depositphotos.com)
4 Листопада 2023, 18:53
читать на русском

Війна, яку розпочала Росія, змусила багатьох українців покинути свої домівки та переїхати в більш безпечні регіони. Часто в таких ситуаціях люди гублять важливі документи.

Експерт з питань пенсійного забезпечення Сергій Коробкін пояснив, як діяти, якщо є право на пенсію, але не вистачає документів, пише "На пенсії".

Він нагадав, що наразі пенсія за віком призначається і жінкам і чоловікам при досягненні 60 років. Щоб піти на пенсію у цьому віці 2023 року, потрібно мати не менше 30 років загального стажу. Наступного року вимагатимуть вже 31 рік стажу. Планку таким чином підвищуватимуть і надалі – до 2028 року.

Якщо людина не має сьогодні 30 років стажу, то пенсію призначать у 63 або навіть 65 років (якщо буде підтверджено наявність хоча б 15 років стажу). А щоб зрозуміти, як підтвердити стаж у разі втрати документів, потрібно, в принципі, знати, як він зараховується.

Як підтвердити стаж з 2004 року без документів

Стаж, починаючи з 1 січня 2004 року, підтверджується даними персоніфікованого обліку про сплату страхових внесків. Це відомості із реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування. Дані про офіційну зарплату і сплату страхових внесків усіх людей потрапляють до цього реєстру. Якщо внески із зарплати сплачено до Пенсійного фонду у повному обсязі, то й стаж за відповідні періоди буде автоматично враховано.

Таким чином, для підтвердження стажу після 2004 року трудова книжка не потрібна. Якщо особа втратила цей документ, але офіційно працювала і сплачували податки, то стаж врахують на підставі даних, що вже є в Пенсійному фонді. Отже, за стаж умовно з 2004-го до 2023 року хвилюватися не слід, навіть якщо трудову втрачено. Інше питання, якщо внески не сплачувалися. Немає внесків – немає стажу, навіть якщо людина старанно працювала і має запис у трудовій. В такому випадку можна  добровільно самостійно сплатити страхові внески за роки, яких бракує. Інакше кажучи, докупити стаж.

Як підтвердити стаж до 2004 року

Якщо говорити про періоди роботи до 2004 року, то тут досі діють старі правила. Такий стаж потрібно підтверджувати паперовою трудовою книжкою та іншими документами. Легше буде хто оформив електронну трудову книжку. Це, по суті, відскановані дані трудової книжки, які в електронному вигляді відправлено до Пенсійного фонду і внесено до відповідного реєстру. Якщо трудову втрачено, а даних про стаж у Пенсійному фонді ще немає, тоді потрібно шукати інші документи: довідки з місця роботи або з архівних установ. При цьому навчання підтверджується дипломами, служба в армії – військовим квитком тощо. Якщо диплома або військового квитка немає, треба брати довідку з місця навчання і, відповідно, з військкомату (ТЦК).

Якщо ж трудову втрачено і архівні дані не збереглися, тоді стаж до 2004 року може бути підтверджено на підставі показань свідків. Цей же метод застосовується у випадку, якщо підприємство або архів перебувають на непідконтрольній Україні території або вони постраждали під час бойових дій. Це безпосередньо стосується переселенців. Опитуванням свідків опікуються органи Пенсійного фонду. При цьому не менше двох свідків повинні знати заявника за спільною роботою і мати власні документи за відповідний період роботи.

Як підтвердити пільговий стаж

З пільговим стажем, що дає право на дострокову пенсію, складніше. Річ в тому, що навіть наявність трудової книжки для цього зазвичай є недостатнім. Як правило, для визначення права на пільгову пенсію потрібно надати з підприємства довідку, яка уточнює пільговий характер роботи. Показаннями свідків такий стаж підтвердити не можна.

Саме для внутрішньо переміщених осіб зроблено послаблення. Їм такий стаж може підтверджуватися вже згаданими даними персоніфікованого обліку (без надання уточнювальної довідки). Але шкідливий стаж за період до 2004 року без документів підтвердити практично неможливо. І хоча уряд останнім часом вніс низку змін до законодавства, це питання так і залишилося невирішеним. Адже саме з Донбасу переселилося багато металургів, шахтарів та інших людей, які працювали на шкідливому виробництві. Доступу до шахт і заводів тепер немає, а деякі архіви на підприємствах зовсім знищено під час бойових дій.

Водночас слід знати, що при обласних управліннях Пенсійного фонду України діють комісії з підтвердження пільгового стажу. Вони за певних умов можуть підтвердити наявність шкідливого стажу, якщо підприємство ліквідовано. Але для цього на комісію треба надати хоча б якісь документи, що підтверджують періоди такої роботи і хоча б опосередковано підтверджують її пільговий характер.

Крім того, на зазначених комісіях можна підтвердити звичайний стаж, якщо людина, яка працювала до 2004 року на території, що зараз перебуває в окупації, має виправлення або неточності у трудовій книжці. Ця додаткова норма запрацювала з 2021 року і також передбачає наявність показань свідків, як і в деяких інших випадках, описаних вище.

Як призначають пенсію, якщо немає даних про заробітну плату

Пенсію можуть призначити без даних про зарплату. Але розмір пенсії у такому разі однозначно буде мінімальним. Щоб пенсію збільшити, важливо підтвердити не лише більше стажу, а й наявність хорошої зарплати. За законом, зараз для розрахунку пенсії обов’язково враховується вся зарплата за періоди роботи з 1 липня 2000 року до моменту призначення пенсії. Ці дані, як сказано вище, теж беруться із системи персоніфікованого обліку.

Якщо людина щонайменше п’ять років легально працювала після зазначеної дати, то зарплату врахують автоматично без жодних довідок. За бажанням призначення пенсії можна також самостійно подати довідку про зарплату за будь-які 5 років поспіль до 2000 року. Це також потрібно зробити, якщо стаж після 2000 року менший за 5 років. Такі довідки беруться за місцем роботи або в архіві. Важливо, щоб збереглися первинні документи, які потім буде зобов’язаний перевірити Пенсійний фонд. Це можуть бути, наприклад, особові рахунки, на підставі яких нараховано зарплату.

Бувають ситуації, коли офіційного стажу після 1 липня 2000 року немає, а зарплату до цієї дати неможливо підтвердити документально взагалі за жодні періоди роботи. На такий випадок діє постанова Кабінету Міністрів від 5 липня 2006 року №919, якою затверджено порядок визначення зарплати для призначення пенсії у разі втрати документів про її нарахування.

Залежно від ситуації порядок передбачає варіанти вирішення проблеми. Якщо первинні документи про зарплату не збереглися, то при призначенні пенсії можна врахувати:

  • розмір середньої заробітної плати за відповідною професією (посадою) на зазначеному підприємстві;
  •  мінімальну тарифну ставку (посадового окладу) за відповідною або аналогічною професією (посадою);
  •  мінімальну заробітну плату по країні за відповідний період.

Цей порядок застосовується досить нечасто, оскільки найчастіше людина все-таки може надати зарплату хоча б за якийсь період роботи. Але якщо іншого виходу немає - то, звичайно, краще скористатися зазначеним порядком і врахувати при розрахунку пенсії хоча б мінімальну зарплату до 2000 року, ніж врахувати лише стаж.

Щоб оцінити розмір майбутньої пенсії за віком, можна скористатися сервісом "Пенсійний калькулятор". Цю послугу розроблено для людей, які хотіли б спрогнозувати своє пенсійне майбутнє і дізнатись орієнтовний розмір пенсії за віком за даними, що містяться в електронних реєстрах Пенсійного фонду України.

Нагадаємо, Пенсійний фонд України запустив механізм добровільних страхових внесків, який дозволяє купувати страховий стаж для майбутньої пенсії або для збільшення її розміру. Для початку необхідно укласти договір з Пенсійним фондом за допомогою електронного підпису, Дія.Підпису або системи GOV.ID.

Читайте також