У 2024 році в Україні можуть запровадити уніфіковану соціальну допомогу для громадян

Розмір такої допомоги залежатиме від доходів сім`ї
У 2024 році в Україні можуть запровадити уніфіковану соціальну допомогу для громадян
Гроші / Фото: Pexels
4 Жовтня 2023, 11:25
читать на русском

В Україні наступного року може бути запроваджена уніфікована гарантована соціальна допомога для громадян. Вона залежатиме від базового доходу сім'ї.

Про це заявила міністр соціальної політики України Оксана Жолнович в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

Чиновниця зазначила, що ідея полягає у "відв'язці" реального прожиткового мінімуму "від обтяжених факторів, які сьогодні не дозволяють його реально збільшувати".

Вона також уточнила, що за даними міністерства, реальна прожиткова мінімалка зараз становить понад 6 тисяч гривень.

Для цього у відомстві хочуть "просто переформатувати нашу допомогу по бідності таким чином, щоб це не було прив'язано до цього прожиткового мінімуму, а навпаки, до певного базового доходу родини, який ми гарантуємо на кожного члена сім'ї".

Глава Мінсоцполітики також пояснила, як приблизно виглядатиме подібна допомога.

"Базова величина для першого члена сім'ї становить 100% і дорівнює, скажімо, тих самих 6 тисяч гривень, бо якщо він або вона живуть самі, то мають витрачати кошти на всі базові потреби", - каже чиновниця.

Якщо в сім'ї три члени (батько, мати та дитина), то, продовжила Жолнович, перший "має точно мати 100%, другому ми порахуємо 70%, якщо це дитина, то це, звісно, 100%, бо на дитину видатки будуть трішечки більші, якщо це особа з інвалідністю, також 100%, якщо це особа пенсійного віку, але вона має низьку пенсію, це також 100%".

Таким чином, додає міністр, залежно від категорії людині рахуватимуть 100% або 70% базового доходу.

"Тоді складаємо все, що ці люди отримують, і дивимося, чи виходить такий базовий дохід на кожного. Якщо не виходить, різницю покриваємо цією уніфікованою соціальною допомогою", - додала вона.

Відповідний проєкт закону вже опрацьовують у центральних органах виконавчої влади, розповіла Жолнович, а також висловила сподівання, що документ незабаром буде представлено у Верховній Раді.

"Якби пройшов швидко, то з липня 2024 року можна було б це вводити", - підсумувала міністр.

Про те, як отримати державну фінансову допомогу для малозабезпечених родин та які документи для цього необхідні, читайте за посиланням тут.

Читайте також

1