Перерахунок субсидій у жовтні: як збільшити розмір допомоги від держави

Розмір житлової субсидії прямо залежить від обсягу доходу сім'ї
Перерахунок субсидій у жовтні: як збільшити розмір допомоги від держави
Субсидії
14 Вересня 2023, 21:03
читать на русском

В Україні право на житлові субсидії мають малозабезпечені громадяни. Водночас у деяких випадках можливе збільшення розміру допомоги на оплату комунальних послуг

Про це розповіли у пресслужбі Львівська ОДА.

Щороку на початку та наприкінці опалювального сезону фахівці Пенсійного фонду України проводять перерахунок субсидій. Зокрема, у 2023 році черговий перегляд розміру допомоги на оплату послуг ЖКГ здійснять у жовтні.

Перегляд права на субсидію відбувається у таких випадках:

  • якщо змінилися кількість осіб та доходи у сім'ї;
  • у разі, якщо влітку розмір субсидії дорівнював 0 гривень.

Допомогу на оплату комунальних послуг можуть скасувати у разі, якщо:

  • у домогосподарства є пільги на ЖКГ;
  • помер отримувач допомоги;
  • збільшився дохід родини;
  • змінився склад сім'ї, яка проживає за зазначеною адресою.

Розмір житлової субсидії прямо залежить від обсягу доходу сім'ї та комунальних платежів, які потрібно сплачувати.

Перерахунок житлових субсидій відбувається автоматично, однак якщо змінилися обставини у конкретному домогосподарстві, то членам родини необхідно звернутися до ПФУ повторно.

Оформлення допомоги на оплату "комуналки"

Для того, щоб оформити субсидію, потрібно звернутися до органів соцзахисту чи через веб-портал Пенсійного фонду України (ПФУ) онлайн. Такі документи потрібні для нарахування субсидій:

  • заява на призначення субсидії;
  • декларація про доходи сім'ї;
  • договір оренди та посвідчення на право власності вказаного житла.

У разі якщо перевірка виявить приховані прибутки та статки, які не вказані у декларації, у допомозі автоматично відмовлять.

Водночас субсидію не зможуть призначити одночасно за зареєстрованим місцем проживання та за місцем фактичного проживання громадянина.

Крім того, як відбудеться призначення субсидії цього року, розповіли в Пенсійному фонді.

Житлова субсидія на оплату житлово-комунальних послуг призначається з місяця звернення за її призначенням до дати закінчення опалювального сезону і розраховується:

  • на неопалювальний сезон - з 1 травня по 30 вересня
  • на опалювальний сезон - з 1 жовтня по 30 квітня

На опалювальний період 2023-2024 розрахунок житлової субсидії буде проведено в автоматичному режимі для всіх, кому призначено житлову субсидію на неопалювальний період 2023 року, та тим, у кого розмір субсидії склав 0,00 гривні.

Тобто ті українці, які вже отримують житлову субсидію чи яким у літній період призначили нульову субсидію, додатково звертатися за виплатою не потрібно.

Під час розрахунку житлової субсидії з жовтня 2023 року враховуються доходи членів домогосподарства за I та II квартали 2023 року. Пенсія враховується в розмірі нарахованої суми за серпень того ж року.

Що змінилося в подачі заяви

Для призначення житлової субсидії людина може подати спрощену заяву "в один клік". Зробити це можна в електронній формі кількома способами:

  • через вебпортал електронних послуг ПФУ
  • мобільний додаток Пенсійного фонду України
  • портал "Дія"

У паперовій формі подати заяву можна, звернувшись до обраного сервісного центру Фонду чи до уповноважених посадових осіб виконавчого органу сільської, селищної, міської ради, або надіславши заяву на адресу органу Фонду поштою.

У заяву необхідно внести ПІБ, серію та номер паспорта, реєстраційний номер облікової картки платника податків (РНОКПП) заявника та осіб, які входять до складу домогосподарства, адресу та рахунок в банку (у форматі IBAN), на який буде йти виплата, та підписати спрощену заяву.

Решту необхідної інформації Пенсійний фонд отримає від державних реєстрів. Саме в цьому полягає спрощеність процедури.

Повідомлення про прийняте рішення разом із заявою та сформованою декларацією, надійдуть заявникам.

Нагадаємо, з 1 травня по 30 вересня в Україні будуть розраховані субсидії на неопалювальний період. Житлові субсидії та пільги на неопалювальний сезон з травня будуть перепризначені для переважної більшості одержувачів, які отримували житлову субсидію в опалювальному періоді, автоматично, на підставі наявної у Пенсійному фонді України інформації. Проте, як підкреслюють в Фонді, є певна категорія людей, яка має обов’язково звернутися за субсидією на неопалювальний період.

Читайте також

1