Де і як можуть отримати допомогу малозабезпечені сім`ї в Україні

Порядок виплати допомог малозабезпеченим родинам змінився з 1 січня 2023 року
Де і як можуть отримати допомогу малозабезпечені сім`ї в Україні
Гроші, накопичення, кошти Фото: Pexels
14 Червня 2023, 09:20
читать на русском

Попри війну, в Україні продовжують платити пенсії та інші соцвиплати. Також є допомога для малозабезпечених сімей, які проживають в Україні та з поважних причин мають середньомісячний дохід менший від прожиткового мінімуму.

Видання Факти ICTV розповіло, як отримати державну фінансову допомогу для малозабезпечених родин та які документи для цього необхідні.

Хто може отримати допомогу

В Україні, відповідно до чинного законодавства, за оформленням допомоги для малозабезпечених може звернутися родина, яка з поважних або незалежних від неї причин має середньомісячний сукупний дохід нижчий від гарантованого прожиткового мінімуму для неї.

Для цього потрібно звернутися до управління праці та соціального захисту населення для перевірки права на призначення державної соцдопомоги.

Розмір соціальних виплат визначається як різниця між прожитковим мінімумом для сім’ї та середньомісячним сукупним доходом малозабезпеченої родини.

Передусім розмір прожиткового мінімуму залежить від складу сім’ї та кількості осіб. Відповідно, для кожної родини сума виплат буде різною.

Як нараховується допомога малозабезпеченим

В умовах воєнного часу в Україні строк виплати, яку було призначено раніше, не зупиняється, навіть якщо отримувач пропустив термін її перегляду.

В Україні з 1 січня цього року дещо зміниться порядок нарахування допомоги. Згідно з постановою Кабміну №1320, автоматичне нарахування державної соціальної допомоги та пільг під час воєнного стану припиняється. Автоматичне нарахування всіх видів державної допомоги буде продовжено тільки для тих, хто проживає на окупованих територіях або де ведуться бойові дії.

Українці, які вже отримують державну соціальну допомогу малозабезпеченим сімʼям, можуть втратити виплату з 1 січня 2023 року. Щоб отримувати допомогу надалі, необхідно після 1 січня 2023 року звернутися до представників громад чи у ЦНАП з пакетом документів та подати відповідну заяву.

Після скасування воєнного стану виплати будуть надходити ще один місяць. Якщо людина хоче їх продовжувати, необхідно знову оновити документи протягом одного місяця.

Хто входить до складу малозабезпеченої родини

До складу родини, яка звертається для надання допомоги, належать:

  • чоловік, дружина, рідні та усиновлені діти віком до 18 років, а також діти, які навчаються до досягнення 23 років і не мають власних сімей;
  • неодружені повнолітні діти, визнані особами з інвалідністю з дитинства I та II групи або особами з інвалідністю I групи, які проживають разом з батьками;
  • непрацездатні батьки чоловіка та дружини, які проживають разом з ними і перебувають на їх утриманні у зв’язку з відсутністю власних доходів;
  • жінка та чоловік, які не перебувають у шлюбі, але проживають однією сім’єю і мають спільних дітей.

Як отримати допомогу малозабезпеченим сім’ям

Щоб оформити допомогу, необхідно звернутися із заявою до органу соціального захисту населення або Центру надання адміністративних послуг.

Для отримання послуги необхідно надіслати такі документи:

  • заяву на призначення допомоги малозабезпеченим сім’ям;
  • декларацію про доходи та майновий стан родини;
  • довідку про участь в обороні України та у відсічі і стримуванні армії РФ на території України (за наявності);
  • довідку про доходи, інформація про які відсутня у ДПС, Пенсійному фонді України або фондах соціального страхування.

Термін надання допомоги – 10 календарних днів. Після опрацювання надісланих документів та заяви, заявника повідомлять про результати.

Де можна отримати допомогу малозабезпеченим сім'ям

У разі призначення допомоги отримати соціальні виплати можна в:

  • структурних підрозділах з питань соціального захисту населення або у районних підрозділах у Києві;
  • виконавчому місцевому органі;
  • Центрі надання адміністративних послуг.

Нагадаємо, законодавство України визначає широке коло осіб, які мають пільги як ветерани війни та члени їхніх родин. Після закінчення війни Росії в Україні в нашій країні буде близько чотирьох мільйонів ветеранів та членів їхніх сімей, яким потрібні будуть пільги.

Читайте також

1