Українці незабаром зможуть, за бажанням, відмовитися від паперових пенсійних посвідчень

За бажанням особи, якій призначено пенсію, їй може бути сформоване пенсійне посвідчення в електронній формі
Українці незабаром зможуть, за бажанням, відмовитися від паперових пенсійних посвідчень
Пенсія фото: УНІАН
7 Жовтня 2023, 16:40
читать на русском

Пенсійний фонд України підготував зміни до Порядку оформлення, виготовлення та видачі документів, що підтверджують призначення особі пенсії. Від паперового посвідчення можна буде відмовитися.

Про це йдеться у проєкті постанови фонду розміщений для обговорення на сайті Федерації профспілок України (ФПУ).

Проєктом акта передбачено, що за бажанням особи, якій призначено пенсію, їй може бути сформоване пенсійне посвідчення в електронній формі (е-пенсійне посвідчення) без виготовлення паперового пенсійного посвідчення або електронного пенсійного посвідчення.

Е-пенсійне посвідчення формується особі засобами Порталу Дія за допомогою мобільного додатка Порталу Дія та має однакову з пенсійним посвідченням юридичну силу та строк дії.

Е-пенсійне посвідчення буде формуватися засобами Порталу Дія за допомогою мобільного додатка Порталу Дія із застосуванням засобів реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування разом з унікальним електронним ідентифікатором (QR-кодом, штрих-кодом, цифровим кодом тощо), який забезпечує на запит Порталу Дія отримання з Реєстру інформації про призначення їй пенсії, та передачу до Порталу Дія з Реєстру.

Нагадаємо, щоб отримати пенсію вчасно потрібно подати заяву до ПФУ протягом трьох місяців після досягнення пенсійного віку.

Незабаром пенсії для українців нараховуватимуться по-новому. У нарахуванні пенсій буде запроваджена бальна система. Вона вирівняє диспропорції між пенсіонерами, які давно вийшли на пенсію, і тими, хто зробив це нещодавно. Відповідно, виплати пенсіонерам, які виходили на пенсію раніше, підтягнуться до сучасного рівня, розповів прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Читайте також

1